Buna seara!Va rog respectuos sa ma ajutati in urmatoarea problema: bunicul meu a decedat acum 10 ani, ramanad bunica impreuna cu cei 4 copii ai sai.Acum s-a dorit sa se faca dezbaterea succesorala cu care mama mea nu a fost de acord, mentionand ca nu este interesata afland apoi motivul real al doleantei bunicii si a unei matuse -----matusa respectiva dorea defapt sa intre in posesia legala a partii cuvenite ca apoi sa i-o ''vanda'' unuia dintre copiii ei.La insistentele bunicii mele mama mea a fost de acord sa se faca dezbatrea in urma uneei dicutii prin care bunica mea ii ceda o parte din dreptul ei.I s-a aratat initial un hartie in care mama mea urma sa primeasca partea ei si ce ii mai ceda bunica, insa cand s-au semnata actele finale ele nu mai aratau ca cele initiale----a fost pacalita.Mentionez ca mama mea a fost internata intr-un spital de neuropsihiatrie, aflandu-se si acum sub tratament .Consider ca la momentul respectiv s-a profitat de acest lucru si a fost dusa in eroare.Ce s-ar mai putea face acum?Se poate ataca in instanta acest act?De asemenea mentionez ca matusa mea i-a vandut partea ei fiului sau, o parte mult mai mare dect i-ar fi revenit ei legal.Matusa a vrut sa se faca impartirea, ca apoi sa-i cedeze partea ei impreuna cu o parte de-a buicii fiului ei prin contract de vanzare-cumparare.As mai vrea sa aflu cum era de drept impartirea dupa moarte bunicului, ce mostenea fiecare? VA MULTUMESC
Firesc, succesiunea trebuie facuta dupa orice autor. Nu este vorba ca mama dvs nu vroia. In primul rand pana in doi ani este in interesul succesibililor pentru ca nu platesc impozitul de 1%.
In al doilea rand din cate am inteles s a dezbatut succesiunea urmata de un partaj voluntar, nu succesoral. In acest caz inseamna ca la acea data mostenitorii au cazut de acord la imparteala facuta.
Cotele ce le reveneau legal ca mostenitori tb sa fie urmatoarele
1/4 Sotia supravietuitoare adika 4/16 iar cei 4 copii 3/4 cote parti egale adika 3/16 fiecare dintre ei.
D-na MIRELA va multumesc ptr raspunsul dat, dar tot nu stiu exact ce se poate face acum.Ceea ce vreau sa mentionez este faptul ca mama mea nu era de acord sa vina sa semneze la tribunal ca apoi succesiunea sa fie facuta, fara semnatura ei nu se putea ca fiecare sa intre in posesia a ce li se cuvenea .Bunica si matusa au urmarit sa o convinga pe mama sa semneze aratandu-i un act a carei imparteala nu s-a mai respectat apoi.I-au aratat ceva si apoi au facut altceva------care este partea mamei mele in momentul de fata?casa este compusa din 4 camere si resedinta are in total 400 m patrati.Varianta bunicii era ca ea mosteneste 3/4 si copiii 1/4 VA MULTUMESC
Cotele sunt cele pe care vi le am spus. Conform lg 319/1944 Sotul supravietuitor ce vine in concurs cu descendentii ia 1/4 iar copii 3/4. Actul de imparteala nu putea fi facut Decat dupa dezbaterea succesiunii. Actul de imparteala cum a fost facut?
Sub semnatura privata? Ca nu inteleg?cum adica a semnat ceva apoi a fost altceva? Indifferent daca succesiunea si actul de imparteala era facut la notar sau la instanta presupunea consimtamantul tuturor partilor deci si al mamei dvs. Partajul adica imparteala se face conform cotelor amintite. Fie unul ia Casa despagubindu I pe ceilalti conform cotelor, fie o vand si impart banii conform cotelor pe care vi le am spus.
Mamei mele i s-a promis o particica si din ceea ce i se cuvenea bunicii mele , asta ca sa se faca dezbaterea suucesorala si apoi actul de imparteala.Mama mea a acceptat sa se faca dezbaterea dar apoi in hartiile ce i-au fost date sa semneze la tribunal nu mai era ceea ce ei cazusera la invoiala.Apoi matusa mea i-a vandut partea ei fiului sau , dar e mai mult decat i se cuvenea ai din partea de 3/4, diferenta cum i-a putut-o vinde?sa inteleg ca este din partea bunicii?ce tb sa faca mama acum ca sa intre in posesia actului mostenirii ele...matusa si bunica nu vor sa-i arate niciun act.In speranta ca nu v-am enervat si deranjat va multumesc respectuos