avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Buna ziua.
Mie si fratelui meu ni s-a retrocedat prin legea 112 un imobil, as dori sa stiu:
1. care este modalitatea de a iesi din indiviziune?
2. daca pot face direct trasferul dreptului de proprietate fiului meu?
Cel mai recent răspuns: ada92 , utilizator 19:50, 3 August 2008
Modalitatea uzitata cel mai des pentru iesirea din indiviziune o reprezinta partajul judiciar, putand astfel ca pe langa celelalte bunuri ce au apartinut autorilor sa impartiti si imobilul care v-a fost restituit in baza legii 112. Partajul judiciar nu implica prea multe cheltuieli daca partile sunt de acord cu modalitatea de partajare a bunurilor, acestea constand in taxa de timbru (19 lei) la care se adauga o eventuala expertiza evaluatorie si eventua,l onorariu de avocat.
In ceea ce priveste transferul dreptului de proprietate puteti instraina fiului dvs doar cota parte indiviza ce va revine, in speta 50% din imobil.

Av. Marinescu C-tin Adrian
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2008
Constantin Adrian Marinescu, Avocat
Va multumesc ptr. raspunuri. Dar mai am unele nelamuriri sper sa ma putti ajuta:
1.Iesirea din indiviziune prin partaj judiciar inseanma ca inpartirea imobilului se face in instanta, deci nu trebuie sa merg la notar apoi ptr. intabulare?
2.De la cine cer expertiza evaluatorie a imobilului?
3.Pot sa trec direct pe numele fiului meu sau numai dupa ce s-a facut partajul si partea mea a fost intabulata pe numele meu?
4. Onorariul avocatului e in functie de valoarea imobilului?
Partajul se poate face la notar (in situatia in care partile se inteleg) sau in fata instantei de judecata. In cazul acordului dintre soti, dupa initierea procesului de partaj, realizarea partajului prin instanta (proces) este mult mai avantajoasa, ca si costuri, decat prin notariat, partile trebuind sa plateasca doar o taxa de timbru (19 lei) si un onorariu de avocat, pentru redactarea intelegerii si prezentarea in instanta.

Daca sunteti in fata instantei puteti solicita instantei efectuarea unei expertize.
Sa raspund punctual, asa cum ati intrebat dvs.:

1. Varianta partajului prin instanta, asa cum au explicat colegii mei, e mai putin constisitoare si, daca partile se inteleg, e f. simpla.
2. Schita cadastrala poate fi definitivata la finalul procesului, in baza hotararii judecatoresti, in faza de judecata putand fi depusa doar o schita cu stabilirea loturilor fiecaruia dintre frati ( vorbiti cu un expert, acesta va da o schita preliminara, ulterior el ocupandu-se de finalizarea lucrarii in vederea intabularii) - In acest fel scapati de expertiza in fata instantei care poate dura mai mult.
3. Nu puteti sa treceti direct pe numele fiului dvs. partea de mostenire care vi se cuvine; variantele ar fi donatia si/sau vanzarea, dar dupa ce aveti dvs. hotararea judecatoreasca care sa constate dreptul dvs. de proprietate.
4.Onorariul avocatului ar trebui sa fie in functie de munca pe care acesta o va depune si mai putin valoarea imobilului ( acest tip de onorariu poate fi solicitat atunci cand acesta lupta pentru obtinerea imobilului, nu la impartire ! ) . Dar, desigur, ramine ca sa il cautati pe cel care va va reprezenta cel mai bine interesele; decizia va apartine in totalitate.
Va multumesc mult ptr. raspunsuri !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bunuri Elenpasca Elenpasca Cum pot intra in drepturile care imi revin dupa succesiunea facuta dupa moartea tatalui??? Mentionez ca mama a vandut partea ei surorii mele care sa mutat in ... (vezi toată discuția)
divort in anul 2012- partaj neefectuat- costuri Decaterina Decaterina Buna ziua. Am divortat in 2012 si nu am facut partajul . Il pot face acuma ? Si cat mar costa. Va multumesc ! (vezi toată discuția)
Caut avocat pt iesire din indiviziune si incalcare drept de propietate simoneangel simoneangel Problema mea este ca am o casa + teren in indiviziune cu unchiul meu, de care in prezent se foloseste una din fiicele lui, adica una din verisoarele mele care ... (vezi toată discuția)