avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

doresc sa ma interesez in noul cod al muncii cu ce articol se poate desface contractul de munca la zi cu acordul partilor?? cineva doreste sa plece sa lucreze in strainatate si abia dupa ce ii iese dreptul de munca abia dupa aceea isi da demisia dar doreste sa desfaca contractul de munca cu acordul partilor.
Sau dupa noul cod al muncii trebuie dat preaviz ceva????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 8 Iulie 2011
Incetarea CIM cu acordul partilor este prevazuta in Codul Muncii la art.55 lit.b).
Referitor la preaviz, acesta este stabilit ca durata maxima la 20 de zile pentru functiile de executie si 45 de zile pentru functiile de conducere. De fapt, durata preavizului este cea stabilita prin CIM si/sau contractele colective de munca, dar nu poate depasi durata maxima prevazuta de lege. Este posibil si ca aceasta durata sa nu fie prevazuta in CIM (CCM), asa dupa cum este posibil si ca partile (prin acord) sa renunte la preaviz.
In cazul incetarii contractului de munca prin acordul partilor (art. 55, lit. b) Incetarea raporturilor incepe cu data convenita de parti - fara preaviz. Nota bene - incetarea contractului de munca nu va imbraca - in cazul dumneavoastra - forma demisiei (in acest caz este necesar preavizul) ci a incetarii prin acordul partilor - angajator + angajat. Deci, de incetarea va fi facuta printr-o cerere de incetare a raporturilor in temeiul art. 55, litera b din Codul muncii, incepand cu data de... (data convenita de comun acord) acest act fiind incheiat intre cele doua parti.
Ca sa nu fie probleme si incetarea sa fie cu acordul prtilor, in cererea de incetare a colaborarii cu angajatorul, salariatul sa specifice ca doreste incetarea cu acordul partilor, si sa nu mentioneze nimic de demisie. Atentie la ce scrie deci in cerere.
Conteaza f. mult ce scrie. Pe cerere , la noi angajatorul mentioneaza, ,,cu sau fara respectarea preavizului'' mai ales daca e vorba de o demisie.
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
chirchisoiu, utilizator
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor este una, iar incetarea c.i.m. prin demisiei este alta.
Nu se poate ca intr-o cerere adresata angajatorului sa fie specificata ca se doreste incetarea c.i.m. fie prin demisie , fie cu acordul partilor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere incetare cim cu acordul partilor neaprobata kitty_26g kitty_26g Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o parere. In cazul in care un angajat trimite catre angajator prin fax cerere de incetare Cim cu acordul partilor, iar ... (vezi toată discuția)
Desfacerea cim prin acordul partilor luciapap luciapap La desfacerea CIM prin acordul partilor se da preaviz? Stiu ca la concediere, demisie este preaviz dar la acordul partilor este? Multumesc, sa aveti o zi ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz mai mare v_florina v_florina Buna ziua, Am urmatoarea situatie: angajatul isi depune demisia in care specifica data de la care CIM inceteaza, si totodata specifica: [i]\'perioada de timp ... (vezi toată discuția)