avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cerere incetare CIM cu acordul partilor neaprobata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cerere incetare CIM cu acordul partilor neaprobata

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o parere.
In cazul in care un angajat trimite catre angajator prin fax cerere de incetare Cim cu acordul partilor, iar angajatorul din motive obiective nu aproba cererea cum se aduce la cunostinta angajatului ca cererea nu a fost aprobata si se cere respectarea preavizului de catre angajat.
Mentionez ca angajatul nu poate fi contactat telefonic.
In cazul in care angajatul nu se prezinta la serviciu in data cu care a cerut incetarea cim, se va proceda la pontarea acestuia cu absente nemotivate si cercetare disciplinara urmand incetarea cim disciplinar.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:54, 11 Decembrie 2018
1. Rezolutia angatorului se aduce la cunostinta salariatului prin comunicare scrisa, in principiu.

2. Nu are cum sa stea in preaviz, intrucat cererea nu este de demisie , ci de incetare a c.i.m. cu acordul partilor.
Corect " cu acordul partilor" dar nici una din parti nu poate fi obligata sa accepte art.55 (b) daca nu este de acord. Salariatul a depus o cerere de incetare a c.i.m ,iar angajatorul poate inchide contractul (daca este de acord) cu 55 (b) sau 81 alin.1 (cu preaviz) sau alin. 7 (fara preaviz). In cazul in care angajatul lipseste nejustificat c.i.m poate fi inchis pentru abateri disciplinare respectiv absente nemotivate.
Daca salariatul a facut cerere de incetare a c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. - cum poate inceta c.i.m. angajatorul in baza art.81 C.mun.?

Are acesta menirea de a recalifica cererea salariatului?
Salariatul a depus o cerere de incetare a c.i.m dar el nu poate impune angajatorului articolul cu care sa inceteze contractul. Ganditi-va ca angajatorul trebuie sa inlocuiasca angajatul care va pleca cu altul si pentru asta se impune o perioada de timp(preaviz-30 zile pentru functii de conducere si 15 zile pentru ceilalti) in care salariatul este obligat sa vina la lucru daca i se cere (conform cim semnat de ambele parti) pentru ca angajatorul sa-i gaseasca un inlocuitor.
Cred ca discutia se purta pe alt subiect si nici nu vad unde este mentionat ca salariatul impune ceva angajatorului.

Durata maxima
a termenului de preaviz in cazul demisiei este alta. Vedeti art.81 alin.4 C.mun. care nu impune decat durata maxima a preavizului si nicidecum o durata fixa prestabilita.

Salariatul nu are nicio obligatie sa stea in preaviz .

Alte discuții în legătură

Demisie articol din codul muncii mariamarineci mariamarineci Buna ziua, In ce conditii poate inceta un cim conform art 55 lit b si in ce conditii poate incetat conform art 81 al 7? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi criistiina criistiina Mai exista demisie la zi? pot folosi aceasta cerere? Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. ... (vezi toată discuția)