Buna ziua,
nepoata mea are 18 ani, nascuta in Romania, dar si cetatean francez de 12 ani.Locuieste permanent in Franta.Nu a avut carte de identitate romaneasca si ar dori sa o obtina acum.Mentionez ca familia are locuinta proprietate personala in Rom,deci exista spatiu de domiciliu.
Este posibil si legal sa aiba 2 carti de identitate in spatiul UE?
Conform prevederilor OUG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români -actualizata (si avind in vedere ca in domeniul eliberariii cartilor de identitate chiar si noul cod civil, care va intra in vigoare de la 01.10.2011, face trimitere tot la legea speciala), cetateanul roman nu poate avea decat "un singur domiciliu si/sau o singura resedinta" (art.25 alin. (3) din ordonanta mentionata). De asemenea, alin. (2) al art. 3 din aceeasi ordonanta prevede ca: "(3)Pentru cetăţenii români care au domiciliul în străinătate, evidenţa acestora se ţine după principiul ultimului domiciliu avut în ţară şi după reşedinţa declarată în România."
De aceea, prin prisma prevederilor legale mentionate, posibilitateea eliberarii unei CI romanesti ca a doua carte de identitate, unei persoane care detine o asemenea carte intr-un alt stat membru este improbabila.
Pentru informatii suplimentare, intrati insa pe site-ul MAI, cautati SPCLEP si solicitati informatii detaliate ( chiar prin telefon, daca nu va sunt suficiente informatiile din site).
Trebuie sa lamuresc bine intr-un moment ulterior detalli, dar in principiu fiind ea minor atunci cand parinti au facut alegerea pentru ea, pentru cetateania frantesa, de fapt ea nu a renuntat la cetatenia de origen care o are prin nasterea daca mama sau tata sunt romani si a nascut in romania. Dar asta nu inseamna ce poate avea doua cetateniei. Ar trebuie sa alege. In Spania sunt niste conventiile bilaterale cu alte state (cu care are traditia de relatiile de dependenta)prin care se pastreaza una dintre cetatenie, nu se obliga la renuntare la una dintre ele, si doar ramane paziva ceea nu folosita in tarile terte, si doar poate activa, folosi, daca are rezedinta in unul dintre state semnatari pe ceea in care are rezedinta. Restul sunt situatiile de detinerea doua cetateniei fara sustinerea legala dar nici ilegale. Doar "alegale" pentru ca fiecare tara vrea cat mai multe cetatenii in tara respectiva (principiu de menirea universala a puterea suverana).