Un cetatean roman plecat de 20 de ani , cetatean al altei tari si cu domiciliul stabil in acea tara, mai are dreptul de a-si declara domicilul in Romania si de a detine o carte de identitate obisnuita ca si cum ar avea domiciliul permanent in tara?
Nu poate avea decat un domiciliu, ca sa obtina carte de identitate ar trebui sa renunte la domiciliul din strainatate (sa si-l restabileasca in Romania).
OUG 97/2005 republicata:
Art. 26
(1) Cetatenii romani au dreptul sa isi stabileasca sau sa isi schimbe, in mod liber, domiciliul ori resedinta, cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege.
(2) Cetatenii romani nu pot avea in acelasi timp decat un singur domiciliu si/sau o singura resedinta. In cazul in care acestia detin mai multe locuinte, isi pot stabili domiciliul sau resedinta in oricare dintre ele.
dar exista vreo sanctiune daca dupa ce a plecat din tara a continuat sa -si reinnoiasca c.i.ul cu domiciliul in tara, fara sa se declare cu domiciliul in strainatate? a procedat asa pentru ca are o firma un srl si spune ca ii este mai usor sa obtina in tara la primarie tot felul de certificate privind plata taxelor
Nu se poate sa aiba 2 domicilii, unul in tara si unul in strainatate.
Eu zic ca are rezidenta in strainatate daca a putut sa o reinnoiasca. Cand cineva renunta la domiciliul din Romania pentru a si-l stabili in strainatate preda cartea de identitate iar in baza de date se opereaza faptul ca a renuntat la domiciliul din tara.
In momentul in care se depun actele pentru o noua CI persoana este verificata in baza si se vede renuntarea la domiciliul din Romania. Mai intrebati-l, poate nu face diferenta intre rezidenta si domiciliu.
este plecat de mult cand erau alte obiceiuri, are domiciliu si acolo si aici (acolo nu a predat nimic, pe-atunci nu i se cerea, are si cetatenie dubla); iar aici nu se stie ca are domiciliu acolo, pentru ca aici nu a anuntat, din contra, a declarat domiciliu in tara ca sa obtina c.i.;
ma interesa daca risca ceva , daca este ilegal si ce i se poate intampla daca se afla, am avut ceva discutii de asociere, de-asta intreb;
In Legea pasapoartelor 248/2005 actualizata scrie:
ART. 34
(1) Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate poate solicita(daca vrea, nu este obligat sa solicite - eu asa interpretez) eliberarea unui paşaport simplu, a unui paşaport simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţãrii de domiciliu, când se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
[...]
Daca dumnealui si-a putut reinnoi cartea de identitate as zice ca are pasaport simplu, nu pasaport CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate).
In opinia mea, in cazul in care apare in baza tarii ca fiind CRDS, mai mult decat refuzul de a-i prelua actele sau de a-i solicita sa renunte la domiciliul din strainatate ca sa o obtina, nu are ce sa i se intample. In acest caz dumnealui poate spune ca nu i s-a cerut cartea de identitate cand i s-a inmanat pasaportul si nu a stiut ca cetatenii romani nu pot avea doua domicilii.
In lege nu sunt prevazute sanctiuni pentru nerespectarea 34 (6):
(6) Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate are obligaţia ca, la înmânarea paşaportului simplu, a paşaportului simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţãrii de domiciliu, sã predea actul de identitate care atestã existenţa domiciliului în România, emis de autoritãţile române.