avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ...si tot ce-i neinteles, se schimba-n neintelesuri si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

...si tot ce-i neinteles, se schimba-n neintelesuri si mai mari...

§2. Efectele divorţului cu privire la raporturile nepatrimoniale dintre soţi
Drepturile soţului divorţat
Art.384 – (1) Divorţul este considerat pronunţat împotriva soţului din a cărui culpă exclusivă s-a desfăcut căsătoria.
(2) Soţul împotriva căruia a fost pronunţat divorţul pierde drepturile pe care legea sau convenţiile încheiate anterior cu terţii le atribuie soţului divorţat.
(3) Aceste drepturi nu sunt pierdute în cazul culpei comune sau al divorţului prin acordul soţilor.
...nu pricep la ce drepturi se refera alineatul2...
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
ContSters4579, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 16:40, 26 August 2011
Acest text bate de departe la punctaj-prostie tot ce am incercat sa deslusesc pana acum.

Nu respecta nici cea mai amarata norma de tehnica legislativa

Legea 24/2000
Stilul actelor normative

Art. 36. - (1) Actele normative trebuie redactate într-un limbaj şi stil juridic specific normativ, concis, sobru, clar şi precis, care să excludă orice echivoc, cu respectarea strictă a regulilor gramaticale şi de ortografie.
romascanu, moderator
Am editat.Si , fiindca tot ,,m-am bagat,, cu mentiunea ca este doar o opinie, ar putea fi vorba despre reglementarile cap. V- drepturile si indatoririle personale ale sotilor, reglementarea raporturilor personale dintre soti.Sunt ceva drepturi nepatrimoniale mentionate prin acest capitol , dreptul si obligatia de a purta numele comun , sotii isi datoreaza , respect, fidelitate si sprijin comun ( dupa divort nu-si mai datoreaza fidelitate, e drept, dar respectul ar trebui sa subziste) B-)
Si totusi, asa cum suna acel alineat 2, nu cred ca la acestea se refera....:hm:
ContSters181996, utilizator
...da da insa articolul citat e in sectiunea cu privire la raporturile nepatrimoniale dintre soti...
Asa-i .Mea culpa.In acest caz ramane de studiat sectiunea care priveste raporturile nepatrimoniale B-)
Edit:
Am gasit un comentariu interesant referitor la problema analizata :

......De esenta morala si presupunând reciprocitate, datoria de respect, de fidelitate
si de sprijin moral la care îndreptateste calitatea de sot nu are, niciuna
în parte si nici toate la un loc vreo „garantie” manu militari; conduita
conforma nu poate fi obtinuta silit, dar purtarea neconforma este sanctionabila
, indirect, prin desfacerea casatoriei, inclusiv din vina exclusiva a
aceluia dintre soti are a nesocotit oricare dintre aceste datorii. Profitând de
context, amintim ca în cazul divortului din culpa, daca în cursul judecatii
survine decesul sotului reclamant, mostenitorii acestuia pot continua actiunea
de divort, care va fi admisa de instanta numai daca se constata culpa
exclusiva a sotului pârât (art. 380); pe de alta parte, vinovatia exclusiva a
unuia dintre soti are urmari dintre cele mai consistente în planul raporturilor
patrimoniale dintre fostii sot
i: cel gasit în culpa exclusiva pierde drepturile
pe care legea sau conventiile încheiate anterior cu tertii i le atribuiau

[art. 384 alin. (2)], poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii menite
sa ajusteze dezechilibrul semnificativ cauzat prin divort conditiilor de viata....

Ceea ce am subliniat ma contrariaza, autorul materialului vorbeste despre raporturile patrimoniale si nu despre cele nepatrimoniale, explicand cumva alin 2 , despre care discutam.Oare sa fi inteles tot ca mine? sau ...

Va trimit si linkul , fiindca s-ar putea sa gasiti lucruri interesante.

[ link extern ]
ContSters181996, utilizator
emma_

Articolele 312-372 se afla in capitolul drepturile si obligatiile patrimoniale

Iar textul citat de ovi_ se afla sub titlul Efectele divortului cu privire la raporturile NEpatrimoniale.

"Soţul împotriva căruia a fost pronunţat divorţul pierde drepturile pe care legea sau convenţiile încheiate anterior cu terţii le atribuie soţului divorţat"

Ce fel de drepturi? Nepatrimoniale? :-/ X-(

Aoleu! Din categoria drepturilor NEpatrimoniale fac parte in primul rand drepturile personalitatii (art 58 NCC) = dreptul la viata, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la onoare şi reputaţie...

Nu, nu asta au vrut sa spuna?
Sunt convinsa! Dar exact INEPTIA asta le-a iesit

Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Soțul împotriva cãruia a fost pronunțat divorțul pierde drepturile pe care legea sau convențiile încheiate anterior cu terții le atribuie acestuia AlexRo AlexRo Art 384 (2) din noul cod civil (Soțul împotriva căruia a fost pronunțat divorțul pierde drepturile pe care legea sau convențiile ... (vezi toată discuția)
Art. 384 c. civ. - drepturile soțului divortat Patrick_ Patrick_ [i][b]„Drepturile soțului divortat Art. 384[/b] (2) Sotul impotriva caruia a fost pronuntat divortul [u]pierde drepturile[/u] pe care legea sau ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Ce diferenta este intre un divort din culpa comuna si unul din culpa sotului reclamat? Adulterul...simplu (adica fara parasirea domiciliului ... (vezi toată discuția)