avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... artificiu...inlocuire lucrator cu un altul aflat in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

artificiu...inlocuire lucrator cu un altul aflat in concediu...

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca e posibila inlocuirea unui lucrator....care doreste sa plece in afara tarii pe timp de 2 saptamani ...cu un altul care se afla in concediu de odihna in acea perioada. Practic este o intelegere intre cei doi lucratori astfel incat postul sa fie acoperit...Pentru cei doi lucratori treaba pare foarte simpla dar din punctul meu de vedere...ca angajator...lucrurile imi par imposibil de realizat...chiar daca as avea si o acoperire...(acord intre cei doi). Mai exact: Unul este in concediu dar vine la munca in locul celui plecat acesta din urma figurand si in pontaj. Ma gandesc la partea cea mai urata a lucrurilor...daca cel venit la munca din concediu ( atentie...fara chemare din concediu..oficiala) pateste un accident de munca si el figureaza in pontaj ca fiind in concediu? Sau...daca cel plecat afara...dar figurand la munca...face cine stie ce fapte pentru care este condamnat si apoi probeaza ca nu este vinovat deoarece conform pontajului si statul;ui de plata...se afla la munca...in tara...si asa mai departe poate fi varianta unui control de la ITM.... Va intreb, este corect modul cum pun eu problema sau e deplasat asa cum mi s-a si reprosat de catre cei in cauza? Eventual pot exista solutii...legale ?
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 14:04, 9 Iulie 2011
Cel mai simplu ar fi sa-i dati CO celui care pleaca si sa-l rechemati din CO pe cel care il inlocuieste.
Problemele care s-ar putea ivi ridicate de dvs. sunt chiar pertinente, asa ca ar fi mai bine sa va acoperiti.
problema e ca si-a epuizat zilele de concediu pe anul asta iar concediu fara plata sau medical...in noile conditii...mai greu...
CFP este solutia legala daca nu mai are CO de luat.
Celalalt va fi rechemat din CO si i se va reprograma concediul.
Un aranjament intre ei cu acordul angajatorului este riscant. Se poata intampla (batem in lemn) un accident de munca celui aflat acum in co asa cum celui ce este prezent acum i se poate intampla un accident pe unde se duce. Angajatorul va fi primul responsabil.
Cel mai bine, cel care pleaca, face cerere scrisa de concediu fara plata , iar cel care e in concediu de odihna face cerere de reintoarcere in activitate. Nu uitati ca daca angajatorul cheama salariatul din concediu, e posibil sa fie pus la unele cheltuieli, bile de concediu, etc.
ART. 151
(1) Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
Era vorba de un "aranjament" dar care sa fie legal.

Alte discuții în legătură

O intrebare care tine de legislatia muncii, dar nu stiu exact ... lucia-ioana81 lucia-ioana81 O intrebare care tine de legislatia muncii, dar nu stiu exact daca este stipulat pe undeva acest aspect. din ce am inteles eu: \'\'este ilegal ca angajatorul ... (vezi toată discuția)
Demisie si preaviz in concediu iuli113 iuli113 buna seara. daca sunt in concediu de odihna si mi-am bagat preavizul de 45 zile..(avand functie de conducere)tre sa vin din concediu la serviciu sau nu?m-am ... (vezi toată discuția)
Convocare din concediu giacris giacris Buna ziua, Ati putea sa ma lamuriti si pe mine legat de care sunt actele si pasii care trebuiesc intocmiti in momentul in care un angajator convoaca la ... (vezi toată discuția)