As vrea sa stiu daca e posibila inlocuirea unui lucrator....care doreste sa plece in afara tarii pe timp de 2 saptamani ...cu un altul care se afla in concediu de odihna in acea perioada. Practic este o intelegere intre cei doi lucratori astfel incat postul sa fie acoperit...Pentru cei doi lucratori treaba pare foarte simpla dar din punctul meu de vedere...ca angajator...lucrurile imi par imposibil de realizat...chiar daca as avea si o acoperire...(acord intre cei doi). Mai exact: Unul este in concediu dar vine la munca in locul celui plecat acesta din urma figurand si in pontaj. Ma gandesc la partea cea mai urata a lucrurilor...daca cel venit la munca din concediu ( atentie...fara chemare din concediu..oficiala) pateste un accident de munca si el figureaza in pontaj ca fiind in concediu? Sau...daca cel plecat afara...dar figurand la munca...face cine stie ce fapte pentru care este condamnat si apoi probeaza ca nu este vinovat deoarece conform pontajului si statul;ui de plata...se afla la munca...in tara...si asa mai departe poate fi varianta unui control de la ITM.... Va intreb, este corect modul cum pun eu problema sau e deplasat asa cum mi s-a si reprosat de catre cei in cauza? Eventual pot exista solutii...legale ?
Cel mai simplu ar fi sa-i dati CO celui care pleaca si sa-l rechemati din CO pe cel care il inlocuieste.
Problemele care s-ar putea ivi ridicate de dvs. sunt chiar pertinente, asa ca ar fi mai bine sa va acoperiti.
CFP este solutia legala daca nu mai are CO de luat.
Celalalt va fi rechemat din CO si i se va reprograma concediul.
Un aranjament intre ei cu acordul angajatorului este riscant. Se poata intampla (batem in lemn) un accident de munca celui aflat acum in co asa cum celui ce este prezent acum i se poate intampla un accident pe unde se duce. Angajatorul va fi primul responsabil.
Cel mai bine, cel care pleaca, face cerere scrisa de concediu fara plata , iar cel care e in concediu de odihna face cerere de reintoarcere in activitate. Nu uitati ca daca angajatorul cheama salariatul din concediu, e posibil sa fie pus la unele cheltuieli, bile de concediu, etc.
ART. 151
(1) Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.