Buna ziua,
Am cateva probleme pe care as dori sa ma ajutati sa le elucidez. Am lucrat intr-o institutie bugetara si am avut o functie de conducere. In urma cu mai bine de doi ani, din cauza ticalosiei unor indivizi, am fost trimis in judecata intr-un dosar penal. Contractul meu de munca a fost suspendat, pe baza unui articol din Codul Muncii, pana la pronuntarea definitiva a instantelor in acest caz. Dupa aroape doi ani si jumatate, am fost declarat nevinovat si achitat, atat de instanta de fond, cat si de Curtea de Apel. Urmeaza a ma intorc la serviciu. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a-mi recupera toate drepturile, banesti si profesionale. Ce trebuie sa fac pentru reincadrarea in munca? Ce trebuie sa urmaresc si sa cer? Ce drepturi am? Ma refer la salarii, sporuri, vechime, impozite, contributii la sanatate si pensie. Ce trebuie sa plateasca institutia catre casa de sanatate, casa de pensii si pentru pensia facultativa? Cred ca, dupa ce nu s-a platit atat timp se adauga penalitati. Cine trebuie sa le plateasca? Ce trebuie sa verific la ITM? Pot sa cer o indexare a sumelor pe care trebuie sa le primesc in functie de rata inflatiei sau in raport cu dobanda Bancii Nationale? In cat timp trebuie sa-mi restituie aceste drepturi? In tot acest timp, am fost angajat la un alt angajator, care mi-a plătit impozitul pe salariu si asigurarile, pe drepturi de autor. Cum se procedeaza in acest caz? Cat trebuie sa mai plateasca institutia si ce se intampla cu restul de bani? Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la aceste intrebari! Va multumesc!
Catalin
Intrucat s-a constatat nevinovatia dvs, va veti relua activitatea anterioara si vi se va plati, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care ati fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.