Am o nelamuriere,anul trecut am terminat liceul iar din toamna asta vreau sa incep facultatea.Ce se intampla? In perioada aceasta (din vara lui 2010 pana in prezent)nu am lucrat nicaieri practic nu am avut nici un venit din care sa platesc contributia la CAS. Odata cu inceperea facultatii(de stat),ma gandesc ca trebuie sa prezint la medicul de familie o adeverinta din care sa reiasa ca sunt student,odata cu prezentarea adeverintei o sa devin din nou asigurat sau trebuie sa platesc contribuita la CAS si abia dupa aia sa prezint adeverinta? Va multumesc
1. CAS = contributii asigurari sociale (pentru pensie);
CASS = contributii asigurari de sanatate.
2. Conform Legii 95/2006 dvs., ca student, veti fi asiguirat la sanatate: Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
a) toţi copiii pânã la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pânã la vârsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, pânã la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacã nu realizeazã venituri din muncã;
...
3. Luati legatura cu CJAS sa va dea adeverinta de asigurat, pe baza dovezii ca sunteti student.