buna ziua tuturor, as dori sa-mi spuneti ce trebuie facut mai departe, eu am facut o plangere penala unui membru din familie pentru uz de fals in declaratii, aceasta plangere am inteles ca a fost trimisa de la sectia de politie la parchetul judecatoriei sect 2, am solicitat sa ma constitui parte civila in acest dosar, intrebarea mea este ce trebuie sa fac mai departe, imi trebuie avocat ? si cat ar dura lucrul acesta.Si mai am rugamintea sa-mi raspunda cineva daca se poate la o constructie de peste 9 ani fara autorizatie ce se poate intampla dupa asa o perioada daca nu am facut autorizatia ,pe net am vazut pe harta cum ca exzista cladirea in imagini. va multumesc tuturor care puteti sa ma ajutati cu un raspuns.:sorry:
Conform art.26/1 din Legea nr.50 / 1991 construirea unui imobil fara autorizatie se sanctioneaza cu amenda intre 1000 si 100.000 lei.
Pedepsirea acestei contraventii se prescrie in termen de 2 ani de la savarsire; daci termenul acesta incepe sa se calculeze de la data terminarii constructiei, in functie de aceasta data este posibil ca pana acum deja sa se fi prescris
Pentru a va elibera autorizatie dupa ce ati ridicat deja constructia, este necesara expertizarea tehnica a a acesteia , urmand ca in baza expertizei sa se intocmeasca documentatia de autorizare.
In privinta plangerii penale la care va referiti , dati mai multe amanunte pentru ca raspunsul sa fie la obiect si pentru a va fi de ajutor.
La modul general , este indicat ca intr-un dosar penal , cauza sa fie sustinuta de un profesionist , deci este recomandabil , ca in limita posibilitatilor financiare , sa angajati un avocat
Constatarea unei contraventii, referitoare la edificarea, fara drept ,a unei constructii , se prescrie in termen de 1 an .
Imobilul a fost edificat acum noua ani.Pe cale de consecinta, nu mai poate fi aplicata o amenda administrativa.
In ceea ce priveste raspunderea penala, cred ca va referiti la infractiunile de uz de fals, fals in inscrisuri oficiale, eventual la infractiunea de fals in declaratii.
A operat prescriptia raspunderii penale si pentru aceste fapte, nu mai poate fi angajata raspunderea penala dupa 9 ani.
va multumesc pentru raspunsuri,referitor la dosarul penal: o persoana din familie a semnat o declaratie de acord la racordarea de gaze din reteaua mea unde sunt unic propietar si asa a optinut aprobare sa se racordeze eu am facut plangere la politie si acestia dupa expertiza grafologica (asa cred ca se numeste) a constatat ca semnatura nu era a mea am inteles ca sa facut acest dosar penal care de la sectie sa trimis la parchet, persoana sustine ca ar fi primit o amenda de 10 milioane dar eu am cerut sa ma constitui parte civila in dosar sa cer daune si sa desfaca instalatia, intrbarea era daca parchetul ma citeaza in dosar si daca imi trebuie avocat, acest dosar sa intocmit in 2010-10-10 si pana acum nu am nici-un raspuns concret cam sunt plimbata de la sectie la parchet. va multumesc tuturor
In termen de 20 de zile de la comunicarea solutiei procurorului ,in baza art.278 c.pr.pen , puteti ataca la procurorul ierarhic superior al acestuia solutia.
Daca nu vi se raspunde in 20 de zile de catre procurorul ierarhic superior , o puteti ataca in instanta de judecata competenta.