avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitutea de vedere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitutea de vedere

Buna ziua,
Va scriu in speranta ca imi puteti da si mie un sfat.
Locuiesc intr-o casa construita acum 50 de ani pe care am mostenit-o de la parinti. Casa se afla pe limita de proprietate si am doua geamuri situate la 2,50 m inaltime. Geamurile sunt mate si se rabateaza doar de sus in jos, nu se deschid altfel, si sunt geamuri relativ mici. In decurs de 50 de ani casa vecina a schimbat 4 proprietari. Cu niciunul dintre ei n-am avut probleme, insa proprietarii actuali ne fac zile negre sustinand ca nu avem voie sa avem geamuri inspre curtea lor. Acum cateva zile au acoperit geamrile noastre cu doua placi fixate intre zidurile geamului. Acum nu mai putem aerisi si nici lumina nu mai avem la baie si la bucatarie.
Intrebarea mea: Sub nici o forma nu vreau sa ajung la judecata, dar nici pe cale amiabila nu sper sa se rezolve problema. Exista vreo alta solutie prin care vecinii nostrii pot fi constransi sa dea jos placile respective si sa ne dea ei in judecata ei daca vor? (din pacate incearca sa ne faca zile negre pentru a ne determina pe noi sa initiem procesul).
Cel mai recent răspuns: ariana2 , utilizator 17:45, 11 Iulie 2011
Codul civil specifica:
Art. 612. Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietãtii îngrãdite sau neîngrãdite a vecinului sãu, de nu va fi o distantã de 19 decimetri (adica 1,9 metri) între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinã.
Art. 613. Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri.
Art. 614. Distanta de care este vorba în cele douã articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafarã, pânã la linia de despãrtire a celor douã proprietãti.

Daca de la zidul cladirii dvs la limita de proprietate este minim 1,9 metrii atunci puteti avea fereastra.
In primul rand, sub nicio forma nu aveau voie sa se atinga de casa ta (lucru pe care l-au facut din ce inteleg, daca au montat acele placi. Cineva avizat sper sa confirme, dar eu banuiesc ca tu nu ai ce proces sa initiezi, tu ar trebui sa faci plangere la politite pentru tulburare de posesie, sau ceva de genul. Deci, solicita-le sa demonteze placile sub amenintarea plangerii la politie si in acelasi timp, pune-le sub nas Codul Civil( vezi [ link extern ] ):
[quote]
§5. Vederea asupra proprietăţii vecinului
Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere

Art. 614. - Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.

Art. 615. - (1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Fereastra de lumină
Art. 616. - Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.
[/quote]

PS: Vad ca in timp ce scriam, a mai aparut un mesaj. Pana la urma, care e varianta actuala a Codului Civil, pentru ca m-am mai lovit de problema asta cu servitudea de vedere (eu neavand insa tangente cu domeniul juridic)? Cea gasita de mine, care specifica si ferestrele de vedere(si care mi se pare mai logica), ori cealalta, din care acestea lipsesc?
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2011
aladdin, utilizator
Nu stiu de unde ati luat dvs articolele dar eu le-am luat din Codul civil in vigoare (1867)
Vad ca nu merge link-ul pe care l-am pus prima data, reincerc:
[ link extern ]
aladdin a scris:

Vad ca nu merge link-ul pe care l-am pus prima data, reincerc:
[ link extern ]

În perioada asta sunt destul de dese confuziile cu privire la Codul Civil. Legea 287/2009 este Noul Cod Civil care intra in vigoare la 1 Octombrie 2011. Articolele data de mine sunt din Codul Civil actual în vigoare (Codul lui A.I. Cuza din 1865

Alte discuții în legătură

Care este distanta legala dintre geam si vecin avramadalina avramadalina Am construit o casa la o distanta de 60cm de gardul vecinului,iar peretele bucatariei da spre gradina vecinului.Noi am facut un geam la o inaltine de 1,90m de ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu - ferestre de vedere si de aerisire filipanamaria filipanamaria buna ziua,as dori sa stiu daca legea imi permite sa am geamurile de la dormitoarele de sus cu vedere inspre curtea vecinului??dar gemuletele mici de la baile ... (vezi toată discuția)
Deschidere către vecinatate Lucian44 Lucian44 Buna ziua. Este permisă vreo deschidere in peretele casei vecinului, perete limita de proprietate, care da către proprietatea mea? Multumesc. (vezi toată discuția)