avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... care este distanta legala dintre geam si vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

care este distanta legala dintre geam si vecin

Am construit o casa la o distanta de 60cm de gardul vecinului,iar peretele bucatariei da spre gradina vecinului.Noi am facut un geam la o inaltine de 1,90m de la sol care numai se rabateaza in interior, iar geamul este mat iar lungimea lui este de 1,05m si inaltimea 70cm. Este legal ceea ce am facut? Avand in vedere ca la inceput am avut acordul lor iar acum au inceput sa ne ameninte.Iar vedere noi nu avem spre casa lor ci spre gradina,deoarece ei au construita casa spre strada.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 20:54, 18 August 2011
Art. 612 din Codul civil, nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.

19 decimetri = 1,9 metri

Art.613 C.civ.:"Nimeni nu poate avea vederi piezise pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri"

Art. 615 Noul Cod civil

Distanta minima pentru fereastra de vedere

(1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.

(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie.

Daca fereastra e numai pentru lumina, nu prea au dreptate sa faca galagie.
Daca vecinul si-a dat acordul in forma autentica, cu atat mai mult.

:offtopic:
Ce facem cu diacriticele???
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
elena138, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot rezolva problema cu geamul vecinului? stanionela stanionela Casa vecinei mele are o fereastra cu deschidere spre proprietatea mea (distanta fiind de cca 1m),astfel incat toata ziua ma urmareste .Am facut adresa la ... (vezi toată discuția)
Geam spre curtea mea sorana katona sorana katona Vecinul care si-a construit casa lipita de gard, cladirea lui cu un etaj e chiar gardul are voie sa faca geam inspre noi, dimensiuni? (vezi toată discuția)
Fereastra catre terenul vecinului tankolevente tankolevente Buna ziua,am o intrebare clasica despre fereastra catre terenul vecinului. Doresc sa montez un geam catre terenul vecinului,mentionez ca nu am nicio alta ... (vezi toată discuția)