Sunt o mamica care are o nelamurire.
La depunerea dosarului pentru indemnizatia de crestere copil am depus acte doveditoare pentru a se lua in calcul si veniturile obtinute din dividende (la acel moment administram o societate). Am primit decizia prin care mi se comunica cuantumul indemnizatiei. Dupa aproximativ o luna de zile am aflat de la contabilul societatii care ar fi fost metoda de calcul corecta a indemnizatiei (veniturile dintr-un an de lucru+ dividendele incasate; avand in vedere ca dividendele figureaza ca fiind ridicate in luna iulie si ca am nascut in luna august prin cezariana in urma unor compicatii, cuntumul dividendelor ar fi trebui sa fie luat in considerare si in luna august, din acest motiv valoarea indemnizatiei ar fi trebuit sa fie mult mai mare decat cea data prin decizia eliberata de directia muncii). Pentru ca la momentul primirii deciziiei nu stiam exact care este modul de calcul pentru aceasta, nu am mai avut cum sa fac contestatie(perioada pentru contestatii fiind de aproximativ 15 zile).
As vrea sa stiu daca se poate obtine diferenta rezultata in urma calculului corect al indemnizatiei si care ar fi procedeul corect de urmat in situatia in care acest lucru este posibil.
Daca v-au luat in calcul dividendele au procedat gresit intrucat acestea nu sunt considerate venituri profesionale ci venituri din investitii.
In situatia asta nu cred ca v-ar avantaja sa-i dati in judecata.
Totusi, nu cred ca erau venituri din dividende (care dupa cum am spus mai sus nu puteau fi luate in calcul) ci, probabil, suma cuvenita administratorului societatii.
Nu are importanta data la care vi s-au platit aceste venituri ci data realizarii acestora. avand in vedere ca vi s-au platit in iulie erau realizate pt anul fiscal anterior, metoda de calcul fiind urmatoarea:
Presupunem ca ati avut 10000 lei
10000/12 - 833 lei/luna.
Daca ati nascut in august banuiesc ca ati ramas insarcinata in decembrie.
Perioada in care se iau in calcul veniturile acestea este august-decembrie din anul anterior nasterii. Si atunci ar fi:
833*5 -4165 lei care la randul lor se impart la 12 si se inmultesc cu 70% sau 85% depinde cand ati nascut.
referitor la raspunsul primit din partea dvs, trebuie sa dau cateva lamuriri: veniturile suplimentarre fata de cele din salariu au fost venituri din dividende, avand in vedere ca in perioada in care le-am primit am fost si unicul administrator al societatii. si din cate precizeaza legea aceste dividente sunt luate in calcul intrucat sunt supuse impozitarii (pentru suma primita s-au platit cei 16% cat este impozitul pe venit). in ceea ce priveste repartizarea dividentelor acest lucru se face doar dupa ce impozitul de 16% se retine din suma totala care se considera a fi dividende si in situatia in care exista posibilitatea de plata. ori in cazul meu acest lucru s-a facut in luna iulie, nasterea copilului fiind asa cum am mai precizat, in august.
deci din modul de calcul, si aici citez "La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile legii, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate .
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita mai sus se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul. ", ar fi trebuit sa se ia in calcul si venitul din dividende ridicat in iulie, nu?
Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?
Solutie: Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.
2. Ar fi bine sa va adresati si Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.