avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatii copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatii copil

Buna ziua
As dori sa stiu si eu cum se procedeaza in situatia in care mama nu poate obtine indemnizatia de crestere copil. (eu nu mai lucrez din noiembrie 2010 si urmeaza sa nasc in septembrie 2011).
Ce acte trebuie depuse, in ce termen si unde pentru ca tatal sa beneficieze de aceasta indemnizatie?
|Exista o singura indemnizatie in val de 85% din val medie a veniturilor obtinute sau inafara de aceasta mai este si alta?
Trebuie ca tatal sa fie in concediu in perioada primirii acestei indemnizatii?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 11 Iulie 2011
Art. 2 din OUG nr.111/2010:
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

Dupa nasterea copilului , tatal va face cerere de acordare a CCC atasand la cerereo copie de pe certificatul de nastere al copilului.

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatie, stimulent de insertie sau alocatie de stat pentru copii se acorda la cerere, insotita in mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
(2) Cererea se completeaza potrivit modelului care se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) La stabilirea bazei de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile supuse impozitului realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(4) Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (3) se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12.
(5) In cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea.
(6) In situatia persoanelor prevazute la art. 2 alin. (6), pentru conversia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea, se ia in calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei in ziua anterioara depunerii cererii.

Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent de insertie sau alocatie de stat pentru copii, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil nou nascut - indemnizatie AMF2010 AMF2010 Buna, Am nascut de circa 15 zile. Imi spuneti va rog de ce documente am nevoie pentru indemnizatia pentru cresterea copilului, si unde trebuie sa le depun? ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc si stimulent de insertie floryz floryz Urmeaza sa nasc in cursul lunii decembrie si as dori sa stiu care sunt reglementarile in vigoare privind drepturile financiare in perioada de concediu pre-post ... (vezi toată discuția)
Ccc si concediu de maternitate in acelasi timp andrada2012 andrada2012 Buna ziua, am o intrebare: daca mama are dreptul la concediu maternal, cel de 126 zile si il ia dupa ce naste, in acelasi timp, tatal poate depune actele de ... (vezi toată discuția)