avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC si concediu de maternitate in acelasi timp
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC si concediu de maternitate in acelasi timp

Buna ziua,
am o intrebare: daca mama are dreptul la concediu maternal, cel de 126 zile si il ia dupa ce naste, in acelasi timp, tatal poate depune actele de concediu de crestere copil? adica pot sta ambii acasa? mama in concediu maternal si tatal in concediu de crestere copil? sau concediul de crestere copil incepe dupa ce se termina cel maternal?multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 17:20, 23 Martie 2012
Se poate. Concediul de crestere a copilului nu este conditionat de concediul maternal.
Conditia este de a avea venituri realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.

ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitãţi independente, venituri din activitãţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de urmãtoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la un an, precum şi de o indemnizaţie lunarã;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã.
(2) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.
(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului se acordã pânã la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentã se acordã în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
1. - Nu se poate lua in acelasi timp si CCC si concediu de maternitate chiar daca unul este luat de tata si celalalt de mama.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate este un venit asimilat salariilor si care este luat in calculul indemnizatiei pentru CCC.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
Art.16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(5) si (6) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
...

3. Deoarece raspunsurile sunt diferite, pentru un raspuns corect va recomand sa va adresati Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Domnule Tudor, aveti dreptate.

@andrada2012, scuze pentru raspunsul eronat.

Am recitit prevederile legale referitoare la acordarea CCC si am gasit urmatoarea modificare, de fapt adaugare, introdusa prin Hotararea Guvernului nr. 57/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, si a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 38/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 82, din 1 februarie 2012.

10. La articolul 8, alineatele (2) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) in situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta..............................................................................................
(6) in situatia in care unul dintre parinti se afla in concediul de maternitate prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul pentru cresterea copilului si indemnizatiile lunare prevazute la art. 2 alin. (1)-(3) din ordonanta de urgenta se pot acorda doar dupa terminarea concediului de maternitate si nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului.”



www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate yohanna30 yohanna30 Buna seara! As dori sa stiu daca pot lua concediu de crestere copil avand in vedere ca sunt angajata de la data de 05.aprilie 2012 si data probabila nasterii ... (vezi toată discuția)
Durata concediului de maternitate bonizs bonizs Buna ziua, Prin ordonanta aparuta in 2010 , concediul de maternitate este de 2 ani sau de 1 an iar prelungirea pana la al doilea an se face cu acordul ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)