avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie facuta la notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie facuta la notar

buna ziua,
este vorba de 2 frati
unuia parintii i-au dat un apartament de 5 camere, celuilalt ii va ramane vila in care stau parintii momentan.
Fiul caruia ii va ramane vila, parintii nu vor sa faca nici un act cu el spunand ca toate sunt de facut tocmai la moartea lor, iar ei si-au dat cuvantul ca va fi casa lasata lui.
Se poate face la notar o declaratie data de celalalt fiu care are apartamentul, prin care acesta sa spuna ca renunta la dreptul lui asupra vilei parintilor si a terenurilor aferente ei???
Se poate folosi in cazul unei succesiuni ca act doveditor cum ca unul dintre fi a renuntat asupra drepturilor la mostenire dupa decesul parintilor?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:56, 6 August 2008
Se poate face la notar o declaratie data de celalalt fiu care are apartamentul, prin care acesta sa spuna ca renunta la dreptul lui asupra vilei parintilor si a terenurilor aferente ei???
Se poate folosi in cazul unei succesiuni ca act doveditor cum ca unul dintre fi a renuntat asupra drepturilor la mostenire dupa decesul parintilor?

Raspunsul la intrebarile dvs. il da Codul civil:
Art. 702. Nici chiar prin contractul cãsãtoriei nu se poate renunta la succesiunea unui om în viatã, nici nu se pot înstrãina drepturile eventuale ce s-ar putea dobândi asupra succesiunii. (C. civ. 5, 965).
Art. 965. Lucrurile viitoare pot fi obiectul obligatiei.
Nu se poate face renuntare la o succesiune ce nu este deschisã, nici nu se pot face învoiri asupra unei astfel de succesiuni, chiar de s-ar da consimtãmântul celui a cãrui succesiune este în chestiune.
Am inteles
Atunci care ar fi singura solutie ca fratele cu apartament sa nu poata cere o cota parte din casa si terenuri?
Care act nu se poate ataca in instanta?
Orice act juridic poate fi atacat in instanta, dar nu inseamna ca el va castiga procesul.
Se poate face un contract de vanzare-cumparare ( eventual cu drept de uzufruct viager).

avocat Claudiu Lascoschi
Cum au înstrăinat casa cu cele 5 camere primului fiu?
Dacă a fost o vânzare sau donaţie, la fel se va proceda şi acum.
Daţi-ne amănunte, vă rog pentru că este important modul în care i-au dat fiului acel imobil. ;)
buna ziua,
Primului fiu i-au facut act de vanzare -cumparare pe apartament inainte de casatoria lui.
Problema este ca in cazul celui de al doilea fiu se eschiveaza de acte.
Odata ce acesta suporta pe cheltuiala sa imbunatatiri si renovatii, vrea sa faca un act intre el si frate, prin care sa fie sigur ca dupa moartea parintilor acesta nu cere o parte si din vila. Intre cei doi frati s-a facut o intelegere verbala cum, ca acesta cu apartament nu va cere nimic din ce este in posesia parintilor si nu are nici o pretentie, dar oamenii se pot schimba......
Intre frati se poate face vreun act???

Alte discuții în legătură

Donatia angeladiana angeladiana Buna ziua.poveste incepe asa..acum 6 ani parintii sotului meu i-au dat lui apartamentul in care locuim sub forma de donatie(sotul meu are 3 frati).intrbarea ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)