Speta este urmatoarea: Proces ce s-a derulat pe o perioada de aproximativ 10 ani, in care se solicita despagubiri banesti Consiliului Local pentru un teren proprietate privata situat in intravilan, preluat abuziv (fara titlu de proprietate) in 1947. Initial Consiliul Local avea personalitate juridica si era detinator de conturi ce puteau fi executate in eventualitatea unei decizii judecatoresti favorabile. Ulterior legislatia in domeniul administratiei publice locale s-a modificat, Consiliile Locale nu mai erau detinatoare de conturi, a aparut contul unic al UAT, dar procesul s-a derulat in continuare tot pe Consiliul Local. La toate solicitarile inaintate instantelor de judecata, Consiliul Local a ramas parte in proces. Procesul s-a incheiat prin decizia ICCJ, hotarare definitiva si irevocabila, prin care se obliga Consiliul Local la plata despagubirilor.
Cum se poate pune in practica aceasta hotarare definitiva si irevocabila sau care sunt caile si metodele prin care CL sa respecte aceasta hotarare ?
In afara de identificarea bunurilor imobile aflate in proprietatea privata a CL si scoaterea acestora la licitatie pentru stingerea litigiului ce alte posibilitati mai exista ?
Va multumesc anticipat.
Mergeti cu hotararea legalizata, definitiva la un Executor Judecatoresc.
Executorul Judecatoresc va notifica primaria, va solicita informatii despre debitor de la banci, trezorerie, etc.
Executorul poate pune poprire pe conturile primariei, pe conturile de trezorerie, pe bunurile existente.
Consiliul local nu este detinator de bunuri, ci doar le administreaza.
Titular al dreptului de proprietate publica si privata al localitatii este unitatea administrativ teritoriala (comuna/oras/municipiu).
Art. 21, alin. 5 din legea 215/2001 se refera la despagubirile sau cheltuielile de judecata datorate de unitatea administrativ teritoriala.
Neavand nici conturi ...nu prea vad ce se poate executa.
Din pacate executorul nu poate pune poprire pe conturile primariei deoarece UAT nu a fost parte in proces, ci doar Consiliul Local. De altfel, nici Trezoreria nu a acceptat solicitarea executorului de a bloca contul unic al UAT.
Mentionez ca, la data inceperii procesului, motivul principal pentru care a fost invocat doar CL si nu si Municipiul a fost acela ca, CL avea personalitate juridica si era detinator de conturi, deci putea fi executat. Ulterior, prin modificarea legislatiei, CL si-a pierdut personalitatea juridica, iar sumele de bani derulate prin conturile CL in momentul de fata se deruleaza prin acel cunt unic al municipalitatii.
Nu inteleg de ce toate instantele de judecata cat si ICCJ, atat in perioada in care CL avea personalitate juridica cat si dupa modificarea legislatiei adm. publice locale au considerat ca, CL trebuie sa fie parte in proces, cu toate ca acesta a formulat nenumarate solicitari ca nu are calitate procesuala.
Ar putea ICCJ sa-si expliciteze hotararea definitiva si irevocabila pentru punerea in aplicare a sentintei ?
Va multumesc anticipat.