am si eu nevoie de ajutor. am formulat o ordonanta de plata, R -societate comerciala, P-consiliul local x. instanta a admis ordonanta si a obligat consiliul local sa plateasca debitul, penalitati si cheltuieli de judecata. hotararea este definitiva si irevocabila.pana cand sa primesc hotararea, primarul mi-a achitat doar debitul initial, fara penalitati.cum fac sa execut penalitatile? unii spun ca un executor poate opri din indemnizatiile consilierilor sau in cazul meu cica primarul si contabilul sef pt ca acel contract de prestari servicii incheiat in 08.2008 a fost intre societ. comerc. si consiliul local x reprezentat de primar si contabil sef. rog ajutor.cum pot executa? daca nu poate executorul face nimic ce pot sa mai fac sa recuperez banii?
daca nu mai pot face nimic as putea sa introduc o somatie de plata numai pt penalitatile de 0,3% zi conform contractului incheiat sau ar trebui sa fac pe calea dreptului comun?as introduce si comuna alaturi de consiliu de data asta.deci debitorul a achitat toata factura in timp ce asteptam comunicarea hotararii cu ordonanta de plata.
Nu introduceti o noua actiune, intrucat va fi respinsa urmare a invocarii exceptiei autoritatii lucrului judecat (exista o hotarare judecatoreasca cu privire la acel contract).
Pentru recuperarea penalitatilor si a cheltuielilor de executare, mergeti cu sentinta la executor si formulati cerere de executare silita.
Acesta va putea identifica daca exista bunuri mobile sau imobile ce apartin domeniului public/privat al Consiliului Local.
Si mai este o solutie, infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti ce se cuvin Consiliului Local urmare a contractelor in care acesta este parte (ex. contracte de concesionare, parcari, etc.).
Doamna avocat, nu exista bunuri domeniu public/privat al consiliului local in toata Romania asta mare! Exista domeniu public al statului/judetului/localitatii (care este insesizabil, dupa cum probabil stiti, adica nu poate fi executat silit) si domeniu privat, tot al statului/judetului/localitatii, care n-are nici o treaba cu Consiliul local.
Executarea silita s-ar putea indrepta impotriva conturilor de trezorerie avand ca titular Consiliul local...ori nu prea exista asa ceva, toate conturile avand, mai nou, ca titular unitatea administrativ teritoriala, prin primar. Nu se pot executa indemnizatiile consilierilor, ori a primarului sau salariul contabilului pentru ca nu ei au calitatea de debitor in cauza ci CL (nu cred ca s-a cerut raspunderea lor solidara).
Eu cred ca actiunea a fost introdusa gresit, ea trebuia indreptata impotriva unitatii administrativ-teritoriale, prin primar (care a semnat contractul sau ce o fi el) nu a CL. Personalitatea juridica o are UAT, ea este titulara de drepturi si obligatii... CL este autoritate deliberativa iar primarul autoritate executiva.
In masura in care CL are conturi deschise in trezorerie in nume propriu, ori venituri proprii, doar aceste sume pot fi executate silit, nu indemnizatiile consilierilor ori bancile pe care stau acestia la sedinta.
imi plac jocurile de cuvinte... si cum va ascundeti pe dupa degete,dar, va fi executata comuna. daca o luam asa..nu mai are nimeni nici o responsabilitate, caci, conturi in trezorerie, are numai comuna ( nu consiliul local, nu primaria, nu primarul). :)