avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Promovarea functionarului public, un drept sau o ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Promovarea functionarului public, un drept sau o posibilitate?

Este un drept promovarea functionarilor public sau doar o posibilitate
Art. 63 din Legea 188/1999 nu exceleaza prin rigoare. Nu intamplator Guvernul nu prea modifica acest articol.
"In cariera, functionarul public poate promova in functia publica, in conditiile legii."
E , daca un primar aude cuvantul "poate" la revedere drepturi .
In interpretarea mea cuvantul "poate" se refera la indeplinirea conditiilor legale si nu la altceva. Cuvantul "promova" si nu "poate fi promovat" tot asa arata ca depinde numai de vointa functionarului public si nu de vointa altcuiva promovarea.
Rog interventii "dure":(
Cel mai recent răspuns: consilierprimarie , utilizator 09:56, 14 Iulie 2011
Cred ca promovarea functionarilor publici este corect considerata ca si posibilitate, deoarece se realizeaza prin concurs sau examen, functionarul se poate inscrie sa le sustina daca doreste si daca indeplineste conditiile stabilite de legea la care va referiti, incepand cu art. 64.
In plus, pentru ca promovarea functionarilor presupune alocarea suplimentara de fonduri destinate salariilor, pot exista perioade cu constrangeri financiare, cand statul/institutia nu-si poate permite sa platesca in plus, fapt care se intampla frecvent (si) in mediul privat.
In urma promovarii concursului sau examenului, functionarul are dreptul de a fi numit in functia pentru care a candidat.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2011
ContSters193759, utilizator
Multumesc Dl. Arel ! Eu am inteles intrebarea fara aceste constrangeri. Este vorba de o promovare in grad. Am fost promovat in clasa in 2007, datorita modificarii legii 188/1999 din anul trecut care a redus stagiul de 4 ani intr-un grad la 3 ani am depus o cerere de promovare (asa se cere la noi) . Rezultat - nimic. Am depus cererea si anul asta si rezultatul s-ar putea sa fie tot nimic, avand in vedere reglementarea ca pana la 15 august trebuie realizat examenul de promovare. Nu exista nici o constrangere legala si nici financiara.Indeplinesc toate conditiile legii. De aceea va intreb dragi colegi, nepromovand pe mine si pe vreo 10 alti colegi se incalca un drept al nostru sau nu se incalca nimic ? Sumele neprimite in acest fel pot sa recuperez sau nu?
Raspunsul meu a fost formulat de pe pozitia unuia care a fost director in primaria unuia din primele mari orase ale ţării si care, apeciind valoarea subordonatilor, efortul acestora pentru binele orasului si prestigiul institutiei primariei, nu le-a refuzat niciodata posibilitatea de a promova în carieră, exclusiv pe criterii profesionale.
Este foarte posibil ca în institutia unde activati criteriul profesional sa nu fie cel important in aprecierea functionarilor, dupa cum este posibil si ca dvs. sa nu indepliniti criteriile pentru promovare.
Intrucat spatiul generos al acestui forum nu permite detalierea temei, sunt convins ca ati intuit-o si, mai ales, ca trebuie sa incercati, pe rand si cu dibacie, toate traseele pentru a ajunge la performanţă. Si, odata ajuns unde va poate fi locul, nu uitati sa pretuiti profesionistii si sa-i promovati!
Dl Arel ! Va multumesc pentru raspuns! Criteriul performantei profesionale este reglementata in art 65 Stat Funct Public daca nu ma insel, care spune ca trebuie sa ai calificativul bine. Indeplineam acest criteriu si pentru 2009 si pentru 2010. Nu se pune problema, n-am nici o mustrare administrativa etc. Sunt jurist si imi sunt repartizate probleme grele. Art. 63 spune asa "in conditiile legii". Cu toate stima, mi se pare ca textul de lege nu lasa loc arbitrariului.Eu caut interpretarea juridica a textului, criteriul performantei si criteriul disciplinei in munca este inclus in conditiile legii, . Deci daca Cineva ca sef incepe sa gandeasca la calitatea muncii tale numai in momentul in care ai cerut promovarea nu e bine deloc pentru ca analiza muncii si darea cu parere trebuie sa fie permanent. Sper sa ma intelegeti ca fost director.
In continuare astept opiniile colegilor juristi, si inco-data multumiri dle. director
userul @ arel, are dreptate.
promovarea este un drept la cariera a functionarului public, si este conditionata de promovarea concursului sau examenului.
in mod identic, poate ocupa o functie publica, pers. care indeplineste conditiile pentru ocuparea functiei publice, prevazute la art. 54 din legea nr. 188/1999.
"poate" se refera la dreptul de a participa la concurs sau examen, nu la dreptul angajatorului de a organiza sau nu examen. :)

Alte discuții în legătură

Promovare in grad cipanu cipanu pana la ce data se organizeaza examenul de promovare in grad? se poate organiza in luna septembrie ac daca indeplineste conditiile de promovare? (vezi toată discuția)
Promovarea in clasa lauradoom lauradoom Buna ziua! Saptamana trecuta am organizat examen de promovare in clasa conform Ordinului 1932/18.12.2009. Am trimis in 5 zile la ANFP instiintarea. Acum am o ... (vezi toată discuția)
Functie publica ludovica ludovica In urma cu 3 luni, am fost trecuta pe studii superioare, iar pe 01.08.2013, se implinesc 3 ani de cand sunt functionar public. Doresc sa stiu daca pot ... (vezi toată discuția)