avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... viata ratata la 15 ani si drama unor parinti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

viata ratata la 15 ani si drama unor parinti

Va rog sa-mi spuneti cum pot ajuta parintii unei fete de 15 ani, care ,,a fugit de-acasa'' la un baiat din satul natal. Drama rezida in faptul ca parintii fetei, oameni simpli, muncitori, extrem de cinstiti si respectabili, care s-au straduit sa-si creasca copiii in spiritul muncii, sunt socati si nu stiu cum sa reactioneze. Sfatul meu, singura consolare de altfel, a fost acela sa discute cu fata astfel incat sa n-o determine sa faca vreo prostie; sunt destule cazurile de suicid pe aceasta tema. Daca ea considera ca a gresit, va putea sa se intoarca acasa, unde toata familia va fi alaturi de ea. Daca nu, s-o lase sa-si urmeze drumul si, din nou, sa-i fie alaturi. Insa, viata la tara impune inca, si in acest secol, o anumita conduita. Probabil, fata nu va dori sa se intoarca acasa. Este greu sa crezi ca o fata, la 15 ani, are destul discernamant pt astfel de decizii.
Nu stiu daca baiatul este minor sau nu (lacrimile parintilor m-au bulversat, chiar prin telefon, si am omis sa intreb acest lucru). Ce pot face parintii fetei in cele doua situatii: daca baiatul este minor si daca este major? Il pot actiona in judecata, daca fata a plecat de bunavoie? Va rog sa ma ajutati in acest sens, stiu ca nu este un caz singular, insa unul care a lasat deja rani adanci in sufletul unor oameni extraordinari, pt. care singura ratiune a vietii sunt copiii. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: catalin_just , utilizator 08:55, 6 August 2008
Deocamdata, e bine sa aflati ce s-a intamplat si mai apoi sa gasiti sio calea juridica pe care o puteti puteti demara.
Un prim pas ar fi ca sa aflati mai multe informatii despre noul cuplu si daca tinerii sunt doar extrem de indragostiti si aventurosi sau intentia barbatului a fost alta.
Din pacate sunt nenumarate astfel de cazuri , in care din teribilism , multi copii minori pleaca de acasa fara acordul parintilor . In acest caz daca baiatl care a seduso e major ,poate raspunde penal ,daca si baiatul e minor raspund parintii acestuia daca locuiesc inpreuna . Mariiky
Parintii pot depune o plangere la organele de politie din localitatea in care se afla copilul lor in prezent.Totodata parintii trebuie sa solicite sprijin din parte Directiei pentru Protectia Copilului din localitate, inclusiv efectuarea unei anchete sociale la adresa unde se afla minora.Dupa varsta de 18 ani fata poate sa decida singura drumul ei in viata, pana atunci insa e minora iar autoritatile si familia au obligatia legala si morala sa intervina cu celeritate in astfel de situatii critice.
Catalin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vrea sa plece de acasa amy02 amy02 Buna am o prietena care vrea sa plece de acasa are 16 si vrea sa se duca la prietnul ai acasa care este tot minor vor sta cu parinti lui .Deci ce poate pati ... (vezi toată discuția)
Ajutor catre parinte INicoleta INicoleta Buna ziua As dori sa intreb daca exista vreo institutie in tara noastra care vine in sprijinul parintilor abuzati psihic de copii, care nu mai vor sa maerga ... (vezi toată discuția)
Copil vs parinti morenamaria morenamaria buna seara.as dori sa va expun urmatoarea situatie prin care trec niste prieteni de familie:fiica lor de 15 ani s-a indragostit foarte tare inca de anul trecut ... (vezi toată discuția)