avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical

Buna ziua. Imi spuneti va rog daca in Romania se poate accepta un concediu medical eliberat din strainatate (ptr o persoana care lucreaza in Romania) si in ce conditii (trebuie vizat de catre medicul de familie din Romania) ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 21:13, 6 August 2008
E ceva nou si pentru mine! Nici nu stiu cum arata un certificat medical eliberat in alta tara!
Oricum, il duceti la medicul de familie, il ia in evidenta, il vizeaza si il duceti la angajator unde se calculeaza dupa legile noastre. Cine va face acest lucru banuiesc ca trebuie sa ia legatura cu Casa de asigurari de sanatate. Cei de aici va pot lamuri ce si cum.
Multumesc, nici eu nu stiu cum arata. Am primit intrebarea de la un angajat din firma; dar m-am gandit la aceeasi procedura.
În conformitate cu prevederile Regulamentelor europene de securitate socială nr. 1408/71 şi 574/72, o persoană care are calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate dintr-un stat membru al Uniunii Europene poate beneficia de servicii medicale într-un alt stat membru, astfel:
- pe baza cardului european de asigurări sociale de sănătate sau a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate – servicii medicale care devin necesare în perioada şederii temporare în celălalt stat membru.
- pe baza formularului E 112 „ Atestat privind menţinerea dreptului la prestaţiile în curs pentru asigurarea de boală – maternitate”, pentru:
1. trimiterea la tratament, care nu poate fi refuzată în cazul în care tratamentul respectiv se regăseşte printre prestaţiile acordate în baza legislaţiei statului membru pe al cărui teritoriu îşi are reşedinţa persoana în cauză şi căreia nu i se poate acorda un asemenea tratament în intervalul de timp necesar în mod normal pentru obţinerea
tratamentului respectiv în statul membru de reşedinţă, luând în considerare starea lui curentă de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii.
2. şederea în afara statului competent/întoarcerea în sau transferul reşedinţei într- un alt stat membru pe timpul bolii sau maternităţii;

La Casa judeteana de Asigurari de Sanatate se completeaza anumite formulare.
Pentru a beneficia de prestaţii în bani pe teritoriul statului de reşedinţă, salariatul/lucrătorul independent se va adresa instituţiei de la locul de reşedinţă, având asupra sa certificatul de încetare a activităţii/ certificatul de incapacitate de muncă eliberat de medicul curant.
A nu se confunda dreptul la servicii medicale cu dreptul de a beneficia de indemnizatia de concediu medical.

Ordinul 60/2006 pt.aprobarea normelor de aplicare ale OUG 158/2005

ART. 32. Persoanele asigurate aflate in incapacitate temporara de munca, care au urmat un tratament in strainatate pentru afectiuni care nu pot fi tratate in tara, beneficiaza de concediu medical acordat in conditiile si pe duratele prevazute de lege; certificatele de concediu medical se elibereaza de medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate, la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara.

ART. 33. Asiguratii care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pe duratele prevazute de lege. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de catre medicii curanti, in termen de maximum 5 zile de la data obtinerii avizului de la directiile de sanatate publica.



Nici eu nu m-am confruntat cu aceasta problema pana acum :-/
Poate cei de la Casa de Asigurari de sanatate va vor spune mai multe sau cititi legea cu multa atentie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Juditha Juditha Buna seara, Numele meu este Simona Muresan si in data de 8 iunie am avut o interventie chirurgicala la inima intr-o clinica inafara tarii. Imi spuneti va rog ... (vezi toată discuția)
Certificat de concediu medical pavelescu25 pavelescu25 Buna ziua , Ma numesc Pavelescu Ion , am 30 de ani si sunt salariat, deci persoana asigurata in Romania . M-am deplasat intr-o excursie in Turcia , si in ... (vezi toată discuția)
Plata concediilor medicale retromusculo retromusculo Buna ziua, am si eu o intrebare, va rog frumos. Banii platiti de angajator angajatului aflat in concediu medical din cauza unei probleme de sanatate se ... (vezi toată discuția)