am si eu o intrebare, va rog frumos. Banii platiti de angajator angajatului aflat in concediu medical din cauza unei probleme de sanatate se deconteaza de catre Casa De Asigurari de Sanatate angajatorului?
Concediile medicale se suporta din trei parti, dupa caz: de catre angajator, de catre FNUASS (fondul national unic de asigurari de sanatate) sau de catre FAAMBP (fondul de asigurari de accidente de munca si boli profesionale).
Cota depinde de tipul de indemnizatie si/sau de numarul de zile de concediu medical acordate.
Exista medicale suportate integral din FNUASS (maternitate, risc maternal si altele).
La un concediu medical obisnuit, tip 01, angajatorul suporta indemnizatia aferenta numarului de zile lucratoare incluse in primele 5 zile calendaristice ale medicalului, iar pentru restul se suporta din FNUASS.
Oricum, cota parte suportata din cele doua fonduri o plateste direct angajatorul, urmand ca acesta sa solicite restituirea sumelor respective din fondul care trebuie.
Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5
a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul., conform art. 36 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005.
Art.67 (2) -Norme 60/32/2006:
Pentru situaţiile prevăzute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 şi 53, certificatul de concediu medical se va depune la plătitor până cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.
Deci exista si exceptii de la prezentarea certificatului plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.Situatiile sunt urmatoarele:
art.17(4):
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii:
#B
a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
#M3
e) în caz de carantină
ART. 32Persoanele asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate pentru afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară, beneficiază de concediu medical acordat în condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege; certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.
ART. 33
Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de către medicii curanţi, în termen de maximum 5 zile de la data obţinerii avizului de la direcţiile de sănătate publică.
#M4
ART. 53
(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în străinătate, pe durata spitalizării copilului.
(2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.