avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediilor medicale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediilor medicale

Buna ziua,

am si eu o intrebare, va rog frumos. Banii platiti de angajator angajatului aflat in concediu medical din cauza unei probleme de sanatate se deconteaza de catre Casa De Asigurari de Sanatate angajatorului?

multumesc tare mult
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:45, 20 Aprilie 2012
Concediile medicale se suporta din trei parti, dupa caz: de catre angajator, de catre FNUASS (fondul national unic de asigurari de sanatate) sau de catre FAAMBP (fondul de asigurari de accidente de munca si boli profesionale).
Cota depinde de tipul de indemnizatie si/sau de numarul de zile de concediu medical acordate.
Exista medicale suportate integral din FNUASS (maternitate, risc maternal si altele).
La un concediu medical obisnuit, tip 01, angajatorul suporta indemnizatia aferenta numarului de zile lucratoare incluse in primele 5 zile calendaristice ale medicalului, iar pentru restul se suporta din FNUASS.
Oricum, cota parte suportata din cele doua fonduri o plateste direct angajatorul, urmand ca acesta sa solicite restituirea sumelor respective din fondul care trebuie.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
ana-cer, moderator
In cat timp de la acordarea concediului medical de catre medic trebuie depus certificatul medical la angajator?

multumesc

Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5
a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul., conform art. 36 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005.
Art.67 (2) -Norme 60/32/2006:
Pentru situaţiile prevăzute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 şi 53, certificatul de concediu medical se va depune la plătitor până cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.

Deci exista si exceptii de la prezentarea certificatului plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.Situatiile sunt urmatoarele:

art.17(4):

(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situaţii:
#B
a) în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
#M3
e) în caz de carantină


ART. 32Persoanele asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate pentru afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară, beneficiază de concediu medical acordat în condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege; certificatele de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.

ART. 33
Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pe duratele prevăzute de lege. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de către medicii curanţi, în termen de maximum 5 zile de la data obţinerii avizului de la direcţiile de sănătate publică.
#M4



ART. 53
(1) Beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţară unul dintre părinţi, tutorele, asiguratul căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în străinătate, pe durata spitalizării copilului.
(2) Certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi până la duratele maxime prevăzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata maxima de acordare a concediului medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav conform legii catalinavulpe74 catalinavulpe74 Cumnata mea este in germania cu copilul bolmav de neopalazie si urmeaza un tratament chimioterapeutic.Si s-au adunt un nr de 518 zile de concediu medical in ... (vezi toată discuția)
Termen depunere certificatului de concediu medical gabi2323 gabi2323 Am suferit o interventie chirurgicala in Austria la sfarsitul lunii octombrie. Certificatul de concediu medical se acorda in Romania pe baza formular E115 si ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav takko takko Buna ziua, In data de 26.11.2015 am plecat in Germania cu formularul E112 pt a o insoti pe fetita mea de 1,4 ani in vederea unor operatii ce nu se pot efectua ... (vezi toată discuția)