avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical pentru ingrijire copil bolnav

Buna ziua, In data de 26.11.2015 am plecat in Germania cu formularul E112 pt a o insoti pe fetita mea de 1,4 ani in vederea unor operatii ce nu se pot efectua in Romania. Din cauza unor complicatii a trebuit sa ramanem acolo pana in data de 2 decembrie. La intoarcerea in tara am depus toate documentele aferente la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti pentru a mi se da aviz pt concediu medical retroactiv din 1noiembrie pana pe 2 decembrie. Am obtinut avizul si am mers cu el la medicul de Familie, pediatru al copilului , care a refuzat sa imi dea concediu pe Motiv ca nu poate umbla in sistem. Cei de la Directia de Sanatate mi-au sugerat sa fac o reclamatie la Casa de sanatate. Va rog sa ma indrumati dvs cine ar trebui sa imi dea concediu retroactiv si in cazul in care pediatrul copilului trebuie sa imi dea si exista o modalitate pe care dansa refuza sa o foloseasca sau nu stie o foloseasca. Ideea e ca nimeni nu stie sa ma indrume, cei care mi-au dat avizul pt concediu retroactiv au spus sa ma descurc, ei si-au facut treabaa.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:11, 16 Decembrie 2015
Prevederile legislative sunt urmatoarele:

Norme de aplicare a OUG nr.158/2005

ART. 53
(1) Beneficiazã de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţarã unul dintre pãrinţi, tutorele, asiguratul cãruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în strãinãtate, pe durata spitalizãrii copilului.
(2) Certificatul de concediu medical se elibereazã de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sãnãtate publicã, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţarã.

ART. 53^1
(1) Beneficiazã de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav care primeşte servicii medicale pe teritoriul unui stat membru în UE/SEE unul dintre pãrinţi, tutorele, asiguratul cãruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul, pe durata spitalizãrii acestuia.
(2) Certificatul de concediu medical se elibereazã de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţarã.

ART. 54
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant.


Din OUG nr.158/2005:

ART. 11
(1) Asiguraţii beneficiază de concedii şi de indemnizaţii, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementărilor în vigoare.
(2) În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, medic curant este orice medic aflat în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, precum şi orice alt medic cu autorizaţie de liberă practică valabilă şi care încheie o convenţie în acest sens cu casele de asigurări de sănătate, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.


In cazul dvs., medicul de familie ar trebui sa elibereze certificatele medicale necesare.
Daca nu-l convingeti cu extrasele de mai sus, faceti reclamatie la casa de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata maxima de acordare a concediului medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav conform legii catalinavulpe74 catalinavulpe74 Cumnata mea este in germania cu copilul bolmav de neopalazie si urmeaza un tratament chimioterapeutic.Si s-au adunt un nr de 518 zile de concediu medical in ... (vezi toată discuția)
Concediu ºi indemnizaþie pentru îngrijirea copilului bolnav cristichihaia cristichihaia Am o fetita de 5 ani care a suferit doua interventii chirurgicale pentru extragerea unei tumori si care in urma acestora a ramas cu mici deficiente locomotorii ... (vezi toată discuția)
Durata concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav lucian1993 lucian1993 Daca am inteles bine, Legea 19/2000 a fost abrogata prin Legea 263/2010. In aceste conditii, in ce baza si cate zile de cm poate acorda medicul de familie, ... (vezi toată discuția)