Am suferit o interventie chirurgicala in Austria la sfarsitul lunii octombrie. Certificatul de concediu medical se acorda in Romania pe baza formular E115 si E116 dupa care trebuie mers la casa de asigurari de unde se elibereaza un certificat cu care m-am prezentat la medicul de familie care m-a trimis la un medic specialist (chirurg). Deoarece aceste formalitati au durat aproximativ 10 zile voi depune certificatul medical cel mai devreme in data de 10 noiembrie. De la servici mi s-a spus ca deoarece nu reusesc sa depun certificatul medical in termen util conform O nr.158/2005 Art36 "până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul." certificatul medical nu poate fi luat in considerare si ca atare mi s-au pus automat zile de concediu de odihna. Spuneti-mi va rog cum pote proceda astfel incat certificatul medical sa poata fi luat in considerare chiar daca il depun dupa data de de 5 a lunii următoare ?
1. Daca intarziati cu depunerea certificatului medical este posibil sa nu mai poata fi timpul necesar pentru calcularea lui si trecerea in statul de plata (depinde de data cand se face plata la unitatea dvs.) din luna respectiva.
2. Cu putina bunavointa angajatorul poate introduce in statul de plata si certificatul medical al dvs.
3. Daca totusi nu se poate nu inseamna ca nu poate fi platit. Va fi platit la data platii salariilor din luna viitoare.
4. Nu va poate ponta in CO atata timp cat dvs. ati anuntat ca sunteti in medical.
5. Daca totusi nu primiti banii pe certificatul medical faceti o sesizare la ITM si una la Casa de asigurari de Sanatate. Daca nici asa nu vi se plateste certificatul medical dati in judecata pe angajator la tribunalul din judetul unde aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 32. - Persoanele asigurate aflate in incapacitate temporara de munca, care au urmat un tratament in strainatate pentru afectiuni care nu pot fi tratate in tara, beneficiaza de concediu medical acordat in conditiile si pe duratele prevazute de lege; certificatele de concediu medical se elibereaza de medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate, la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara.
Art. 33. - Asiguratii care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pe duratele prevazute de lege. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de catre medicii curanti, in termen de maximum 5 zile de la data obtinerii avizului de la directiile de sanatate publica.