avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 persoana fizica autorizata are dreptul sa foloseasca o ...
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

persoana fizica autorizata are dreptul sa foloseasca o sigla

Intrebarea mea ar fi daca o persoana fizica autorizata poate folosi o sigla si care ar fi demersurile pe care trebuie sa le faca .Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 09:33, 28 Aprilie 2009
OG 44/2008 nu face nici o referire cu privire la folosirea unei sigle/embleme de catre PFA/II/IF, deci in consecinta puteti folosi o sigla, se poate cere si verificarea disponibilitatii si rezervarea in registrului comertului.
Puteti sa o inregistrati si la OSIM.
In cazul dvs. se aplica:
Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, modificata si actualizata
CAPITOLUL IV Regimul firmelor si emblemelor :
Art. 30. - (1) Firma este numele sau, dupa caz, denumirea sub care un comerciant isi exercita comertul si sub care semneaza.
(2) Emblema este semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de un altul de acelasi gen.
(3) Firmele si emblemele vor fi scrise in primul rand in limba romana.
(4) Dreptul de folosinta exclusiva asupra firmei si emblemei se dobandeste prin inscrierea acestora in registrul comertului.

Art. 43. - (1) Orice emblema va trebui sa se deosebeasca de emblemele inscrise in acelasi registru al comertului, pentru acelasi fel de comert, precum si de emblemele altor comercianti de pe piata unde comerciantul isi desfasoara activitatea.
(2) Emblemele vor putea fi folosite pe panouri de reclama oriunde ar fi asezate, pe facturi, scrisori, note de comanda, tarife, prospecte, afise, publicatii si in orice alt mod, numai daca vor fi insotite in mod vizibil de firma comerciantului.
(3) Daca emblema cuprinde o denumire, firma va fi scrisa cu litere avand marimea de cel putin jumatate din cea a literelor cu care este scrisa emblema.

In temeiul OUG nr.44/2008, PFA se inregistreaza la Registrul comertului, urmand proceduri asemanatoare societatilor comerciale. Considerand prin urmare ca regimul emblemelor ii este aplicabil si persoanei fizice autorizate, demersurile trebuie intreprinse la Registrul Comertului.
Buna ziua,

Sa inteleg ca emblema = logo ?
In general da, sunt acelasi lucru. Procedura de inregistrare se refera numai la emblema (legea registrului comertului), plus ca doctrina de drept comercial enumera emblema intre atributele de identificare ale societatii comerciale.

Cu toate acestea, ne place sa calchiem din limbi straine, motiv pentru care avem un ordin "privind aprobarea [...] Regulilor specifice privind modelul şi utilizarea logoului naţional" (emis de ministeul agriculturii), iar actele individuale de aderare ale participantilor la un fond de pensii administrat privat trebuie sa contina "logo-ul administratorului". Daca in cazul ordinului este clar vorba de altceva decat emblema, in cazul al doilea cred ca este o folosire improprie si nimic mai mult.

Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Simboluri nationale in sigla 2ntz 2ntz Imi amintesc ca era o lege (daca nu gresesc) care facea referire la interzicerea folosirii simbolurilor nationale sau abreverilor institutiilor publice ... (vezi toată discuția)
Dilema? stanbogdan23 stanbogdan23 Buna ziua ,va rog frumos ajutati-ma si pe mine un un raspuns elogvent la urmatoarea intrebare. Vreau sa infiintez o firma de paza si protectie cu ... (vezi toată discuția)
Modificare nume Din motive personale, ma aflu in situatia imposibilitatea mentinerii numelui firmei pe care o detin (S.R.L). Nevoia schimbarii decurge in special la nivelul de ... (vezi toată discuția)