*** Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, actualizată la data de 29/11/2004
"CAPITOLUL IV - Regimul firmelor şi emblemelor
Art. 30. - (1) Firma este numele sau, după caz, denumirea sub care un comerciant îşi exercită comerţul şi sub care semnează.
(2) Emblema este semnul sau denumirea care deosebeşte un comerciant de un altul de acelaşi gen.
(3) Firmele şi emblemele vor fi scrise în primul rând în limba română.
(4) Dreptul de folosinţă exclusivă asupra firmei şi emblemei se dobândeşte prin înscrierea acestora în registrul comerţului.
...
(2) Nici o menţiune care ar putea induce în eroare asupra naturii sau întinderii comerţului ori situaţiei comerciantului nu poate fi adăugată firmei. Se vor putea face menţiuni care să arate mai precis persoana comerciantului sau felul comerţului său.
...
Art. 36. - Firma unei societăţi cu răspundere limitată se compune dintr-o denumire proprie, la care se poate adăuga numele unuia sau al mai multor asociaţi, şi va fi însoţită de menţiunea scrisă în întregime "societate cu răspundere limitată" sau "S.R.L."
...
Art. 38. - (1) Orice firmă nouă trebuie să se deosebească de cele existente.
(2) Când o firmă nouă este asemănătoare cu o alta, trebuie să se adauge o menţiune care să o deosebească de aceasta, fie prin desemnarea mai precisă a persoanei, fie prin indicarea felului de comerţ exercitat sau în orice alt mod.
Art. 39. - (1) Oficiul registrului comerţului va refuza înscrierea unei firme care, neintroducând elemente deosebite în raport cu firme deja înregistrate, poate produce confuzie cu acestea.
(2) Se interzice înscrierea unei firme care conţine cuvintele: «ştiinţific», «academie», «academic», «universitate», «universitar», «şcoală», «şcolar» sau derivatele acestora.
(3) Înscrierea unei firme care conţine cuvintele: «naţional», «român», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităţilor şi instituţiilor publice centrale se realizează numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului.
(4) Înscrierea unei firme care conţine cuvinte sau sintagme caracteristice autorităţilor şi instituţiilor publice locale se realizează numai cu acordul prefectului judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, în circumscripţia teritorială în care solicitantul şi-a stabilit sediul social.
(5) În cazurile prevăzute la alin. (3) şi (4) autoritatea competentă refuză eliberarea acordului dacă firma în cauză este de natură să creeze confuzie cu denumirea unei instituţii publice ori de interes public.
(6) Acordul pentru folosirea denumirii, prevăzut la alin. (3) şi (4), ori, după caz, refuzul eliberării acordului se comunică în termen de 10 zile de la data solicitării.
(7) Refuzul acordului prevăzut la alin. (3) şi (4) conduce la respingerea cererii de înmatriculare a persoanei juridice.
(8) Verificarea disponibilităţii firmei şi a emblemei se face de către oficiul registrului comerţului înainte de întocmirea actelor constitutive sau, după caz, de modificare a firmei sau a emblemei.
(9) Firmele şi emblemele radiate din registrul comerţului sunt indisponibile pentru o perioadă de 2 ani de la data radierii, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 41.
Notă: Articolul a fost modificat prin art. I din O.G. nr. 72/2004, astfel cum a fost modificat prin Legea de aprobare nr. 519/2004.
Art. 40. - Nici o firmă nu va putea cuprinde o denumire întrebuinţată de comercianţii din sectorul public.
...
Art. 42. - Firma nu poate fi înstrăinată separat de fondul de comerţ la care este întrebuinţată.
Art. 43. - (1) Orice emblemă va trebui să se deosebească de emblemele înscrise în acelaşi registru al comerţului, pentru acelaşi fel de comerţ, precum şi de emblemele altor comercianţi de pe piaţa unde comerciantul îşi desfăşoară activitatea.
(2) Emblemele vor putea fi folosite pe panouri de reclamă oriunde ar fi aşezate, pe facturi, scrisori, note de comandă, tarife, prospecte, afişe, publicaţii şi în orice alt mod, numai dacă vor fi însoţite în mod vizibil de firma comerciantului.
(3) Dacă emblema cuprinde o denumire, firma va fi scrisă cu litere având mărimea de cel puţin jumătate din cea a literelor cu care este scrisă emblema."
***Camera de Comerţ şi Industrie a României - Normă metodologică nr. 608/1998 din 15/04/1998, privind modul de tinere a registrelor comertului si de efectuare a inregistrarilor,
Publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 176 din 11/05/1998
"Art. 25. - (1) Firma este numele sau denumirea sub care un comerciant isi exercita comertul si sub care semneaza, iar emblema este semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de altul de acelasi gen [art. 30 alin. (1) si (2) din L.R.C.].
(2) Pentru a fi inregistrat in registrul comertului, firma trebuie sa indeplineasca, cumulativ, trei conditii: sa fie disponibila, distinctiva si licita.
(3) Firma este disponibila, adica susceptibila de a fi apropiata de un comerciant, atunci cand nu apartine altui comerciant, prin inregistrarea ei anterioara in registrul comertului, pentru acelasi obiect social si pentru aceeasi arie teritoriala de activitate.
(4) Firma este distinctiva atunci cand consta dintr-o denumire care nu este necesara, generica sau uzuala, si nici nu este identica sau similara cu alte firme inregistrate anterior in registrul comertului, pentru acelasi obiect social si pentru aceeasi arie teritoriala de activitate.
(5) Potrivit art. 38 alin. (1) din L.R.C., orice forma noua trebuie sa se deosebeasca de cele existente. Cand o firma noua este asemanatoare cu o alta, trebuie sa se adauge o mentiune care sa o deosebeasca de aceasta fie prin desemnarea mai precisa a persoanei, fie prin indicarea felului de comert exercitat sau in orice alt mod.
(6) Conditia ca firma sa fie licita inseamna, in virtutea principiilor generale, ca nu se poate inregistra o firma care ar incalca o dispozitie imperativa a legii privind ordinea publica sau bunele moravuri si, in general, limitele concurentei loiale.
(7) Conditiile de validitate a firmei se aplica, in mod corespunzator, si emblemei.
Art. 26. - (1) Potrivit prevederilor art. 30 alin. (3) din L.R.C., firmele si emblemele vor fi scrise in primul rand in limba romana.
(2) In ceea ce priveste emblema, aceasta va fi insotita in mod vizibil de firma comerciantului; daca emblema cuprinde o denumire, firma va fi scrisa cu litere de marimea a cel putin jumatate din marimea literelor cu care este scrisa emblema [art. 43 alin. (3) din L.R.C.].
Art. 27. - (1) Verificarea disponibilitatii firmei si/sau a emblemei, inclusiv a distinctivitatii lor, consta in a stabili daca ele indeplinesc conditiile de validitate prevazute la art. 25 alin. (3), (4) si (6).
(2) Operatiunea verificarii se face de catre oficiul registrului comertului inainte de intocmirea actelor constitutive sau, dupa caz, de modificarea firmei si/sau a emblemei.
(3) Cercetarea disponibilitatii firmei si a emblemei se face in baza cererii solicitantului, in raport cu firmele si emblemele anterior inregistrate la oficiul registrului comertului din judetul la care s-a depus cererea de verificare/rezervare.
(4) Daca se solicita verificarea si rezervarea firmei pe raza mai multor judete sau la nivel national, cererea se solutioneaza de catre O.N.R.C.
(5) Daca se solicita si verificarea/rezervarea disponibilitatii emblemei, cererea va contine o scurta descriere a elementelor acesteia (continut, forma, culoare etc.) si se va depune macheta emblemei, in 3 exemplare, dintre care unul se aplica pe dovada eliberata deponentului (formularului-tip nr. 14; cod: 11-10-70), al doilea ramane pe cererea de rezervare la oficiul registrului comertului unde s-a depus cererea si al treilea exemplar se transmite O.N.R.C. pentru clasarea in catalogul pe tara.
La depunerea dosarului in vederea inregistrarii vor fi depuse inca 4 exemplare ale emblemei, dintre care un exemplar va fi aplicat pe incheierea judecatorului delegat sau, dupa caz, pe rezolutia directorului oficiului registrului comertului, care se inmaneaza comerciantului, un exemplar va fi aplicat pe documentul care se comunica O.N.R.C., un exemplar va fi aplicat pe incheierea din dosarul comerciantului, iar al patrulea exemplar se pastreaza in catalogul emblemelor.
(6) Oficiile registrului comertului vor tine evidenta emblemelor clasificate dupa diverse criterii (figurative, verbale etc.) in catalogul emblemelor.
Art. 28. - (1) In cazul in care firma pentru care s-a solicitat verificarea disponibilitatilor indeplineste conditiile legii, oficiul registrului comertului elibereaza dovada rezervarii acesteia, valabila pentru o perioada de cel mult 3 luni de la data inregistrarii cererii. Dovada va cuprinde lista continand firmele anterioare identice sau similare celei rezervate.
(2) Cercetarea disponibilitatii firmei si/sau emblemei, efectuata de oficiul registrului comertului prin personalul sau, are caracter administrativ si pregatitor. In final, asupra legalitatii firmei si a emblemei se va pronunta judecatorul delegat, prin incheie, sau, dupa caz, directorul oficiului registrului comertului, prin rezolutie.
Art. 29. - Verificarea disponibilitatii firmei si/sau emblemei este obligatorie in toate cazurile in care modificarile aduse actelor constitutive conduc sau implica schimbarea firmei si/sau a emblemei anterior inregistrate.
Art. 30. - Potrivit prevederilor art. 39 din L.R.C., oficiul registrului comertului va refuza inscrierea unei firme care, fara a introduce elemente de deosebire, poate produce confuzie cu alte firme inregistrate.
Art. 31. - (1) Transmiterea firmei se face in conditiile art. 41 si 42 din L.R.C. si va fi inregistrata in registrul comertului, in baza actelor mentionate in aceste texte.
(2) Transmiterea emblemei se poate face, in principiu, separat de fondul de comert. Daca emblema coincide cu firma, se va urma regimul juridic al transmiterii firmei."
Taxele pentru schimbarea denumirii societăţii ar fi:
- 440.000 - noua rezervare (valabilă 3 luni)
- 300.000 - menţiune judecător
- 30.000 - fond lichidare Legea 64/1995
- 100.000 - preschimbare certificat în mod curent
- 435.000 - publicarea actului aditional în Monitorul Oficial (maxim 16 rânduri)
- 100.000 - Transmitere acte MO
- 366.000 - Taxa judiciară de timbru.
La aceste costuri, adăugaţi eventual, onorariul/taxa de redactare +/-atestare/autentidicare act aditional.