avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Litigiu de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Litigiu de munca

Buna ziua,
Refuzul platii indemnizatiei de concediu medical se poate considera litigiu de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:08, 17 Iulie 2011
1. Este litigiu de munca dar pana acolo poate o rezolvati altfel.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

3. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
Este cam impropiu spus litigiu de munca, ci mai degraba un litigiu privind drepturile de asigurari sociale.. Litigiile care au ca obiect modul de calcul si de plata a indemnizatiilor prevazute de OUG nr.158/2005 se solutioneaza de catre instantele judecatoresti competente, potrivit jurisdictiei asigurarilor sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza plata concediilor medicale elena balan elena balan in anul 2011 am revenit la munca dupa ce am stat in concediu de ingrijire copil, dupa 2 luni am ramas insarcinata din nou si am intrat in concediu de risc de ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu plateste concediul prenatal si concediul postnatal shusha shusha Buna ziua! Vroiam sa va intreb daca angajatorul nu plateste concediul pre-postnatal prevazut de lege, acel de 126 zile, ce este de facut??? (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)