avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor banesc la nastere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor banesc la nastere

buna ziua,
sunt insatcinata in 32 de saptamani (8 luni) urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii august 2011 asi dori sa stiu daca se mai acorda acel salariu mediu pe unitate deoarece am inteles ca contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 nu mai este in vigoare, acolo fiind mentionat acest lucru si tot acolo era mentionat si ca sotul va primi 5 zile+10 zile un urma cursului de puericultura. mai putem beneficia de acestea.
va multumesc
o zi buna
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:59, 15 Iulie 2011
1. - Ajutorul banesc la nastere il primiti numai daca aceste este prevazut in CCM aplicabil unitatii dvs. sau in Regulamenul intern al unitatii.
- La ora actuala nu mai exista un CCMUNN.

2. Concediul paternal de 5 (+10 zile) este prevazut in Legea 210/31.12.1999 a concediului paternal):
Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4. -
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu tata dupa nasterea copilului GabriellaS GabriellaS Buna ziua, La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea ... (vezi toată discuția)
Curs puericultura mihailccc mihailccc Managerul de resurse umane spune ca adeverinta pentru acest curs, ca sa fie valabila, ar trebui emisa dupa ce se naste copilul, mie doctorul de familie mi-a ... (vezi toată discuția)
5 zile libere de la stat pt nastere copil. andreeeana andreeeana Buna ziua. Va rog mult, spuneti-mi daca sotul mai are dreptul la cele 5 zile lucratoare libere de la stat si pt nasterea celui de-al doilea copil. Mentionez, ... (vezi toată discuția)