avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Probleme cu o adeverinta de grupa emisa in 2004
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Probleme cu o adeverinta de grupa emisa in 2004

Buna ziua .

Revin iar cu o problema pentru o persoana, care acum este pensionat medical.
Sa prezentat la Casa de pensi sa faca cererea de iesire la pensie de limita de varsta dar nu ia fost primita ADEVERINTA care dovedea anii lucrati in grupa 2 de munca pe motivul ca noua Lege a pensiilor prevede numai un anumit tip de adeverinta ,si adeverinta este emisa in 28.04.2004. a fost si in audienta si tot asa iau spus sa vina cu ADEVERINTA de tip nou#-o,ca pe aceasta trebuia sa o depuna o data cu dosarul de pensionare si o luau in calcul.

Adeverinta
Se adevereste prin prezenta ca d-nul .................,domiciliat in....,posesor al carnetului de munca seria az nr 0253675,a fost salariatul S.C. AGROFRUCT S.A. in perioada 01.01.1977-22.07.2002,iar in perioada 01.01.1977-15.01.1996,conformOrdinului 50/1990 anexa 2,pozitia 179,beneficiaza de grupa a2a de munca.

Mentionez ca ADEVERINTA a fost emisa de Lichidator judiciar detinator al arhivei la acea data.
Acum arhiva se afla la Sibiu la o firma juridica detinatoare de arhive.

Intrebare ce pot sa fac ?,Ar putea fostu Lichidator sa o modifice,sau sa cer o alta adeverinta de la detinatoru actual al arhivei???????????

Va rog sa ma ajutati,va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: simpatyk , utilizator 12:19, 24 Iulie 2011
Este un abuz al Casei de pensii.Ordinul Minstrului muncii nr.590/2008 prevede la pc6-"Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/saurecalcularea pensiilor,intocmite si eliberate anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin,se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie,chiar daca nu sunt conforme cu modelul din anexa".Persoana in cauza sa depuna dosarul cu adeverinta din 2004,daca o sa primeasca o decizie de respingere se va adresa tribunalului.
Va multumesc,ma gandeam eu ca nici un Ordin sau Lege nu are efect retroactiv,sa depuna cererea si adeverenta prin posta ca sa primeasca un raspuns pe care sa al poata contesta la tribunal.

Va multumesc.=D>
Nu este vorba despre aplicarea retroactiv a prevederilor Legii nr. 263/2010, intrucat toti cei care beneficiaza de pensie de invaliditate conform Legii nr. 19/2000 vor trece la pensie pentru limita de varsta, in anul 2011, potrivit Legii nr. 263/2010 nu potrivit Legii nr. 19/2000 – act normativ abrogat.

Nu sunt aplicabile nici prevederile Ordinului nr. 590/2008, act normativ abrogat implicit prin HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Casa de pensii ar fi trebuit sa valorifice adeverinta avand in vedere art. 126, alin. (4) din HG nr. 257/2011. Poate exista alte motive datorita carora nu au valorificat adeverinta, nu am cum sa-mi dau seama din mesajul dvs.
Art. 126
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
……………………………
(4) Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, intocmite si eliberate anterior intrarii in vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca nu sunt conforme cu modelul prevazut la alin. (1).

Buna ziua Dna Gabriela Pintea.

Uitati cum sta treaba ,persoana in cauza a fost si in audienta la directorul casei de pensii,si i sa spus ca adeverinta nu este de tip nou si ca nu are CNP-ul ,mentionez ca are seria carnetului de munca,am scris eu mai sus exact cum are continutu .
Au zis ca daca o depunea mai demult inaintea Legii 263/2010 io valorificau,cu pretextul ca acum nu le mai da voie legea pentru ca nu are CNP-ul.

Problema este ca sa prezentat cu cerere pentru pensia de limita varsta insotita de adeverinta care dovedea anii lucrati in grupa 2 de munca si beneficia de scaderea varstei si un punctaj mai mare la pensie.

Va multumesc pentru raspuns.

Adeverinta
Se adevereste prin prezenta ca d-nul .................,domiciliat in....,posesor al carnetului de munca seria az nr 0253675,a fost salariatul S.C. AGROFRUCT S.A. in perioada 01.01.1977-22.07.2002,iar in perioada 01.01.1977-15.01.1996,conform Ordinului 50/1990 anexa 2,pozitia 179,beneficiaza de grupa a2a de munca.

Barbat
Nascut in:27.03.1950
Ani lucrati:33 ani 5 luni 20 zile,din care 19 ani in grupa a 2 a .

Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
simpatyk, utilizator
simpatyk a scris:
Uitati cum sta treaba ,persoana in cauza a fost si in audienta la directorul casei de pensii,si i sa spus ca adeverinta nu este de tip nou si ca nu are CNP-ul ,mentionez ca are seria carnetului de munca,am scris eu mai sus exact cum are continutu .

Ce CNP, ce adeverinta de tip nou? Ce aiureli! :rofl:

simpatyk a scris:
Au zis ca daca o depunea mai demult inaintea Legii 263/2010 io valorificau,cu pretextul ca acum nu le mai da voie legea pentru ca nu are CNP-ul.

Eu am scris in mesajul anterior ca sunt obligati sa valorifice adeverinta, iar temeiul legal este art. 126, alin. (4) din HG nr. 257/2011.

Persoana pentru care intrebati sa solicite valorificarea adeverintei, in scris, si sa solicite casei de pensii ca, in cazul in care raspunsul este negativ, sa precizeze care este temeiul legal al refuzului. Dupa ce domnul primeste raspunsul, postati-l in forum, sa ne distram si sa-i spunem cum sa procedeze mai departe. Nu exista temei legal al nevalorificarii unei adeverinte de grupa care a fost emisa in 2004, pentru motivul "nu are CNP".
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Sporul pentru munca prestata in timpul noptii Doina Elena Doina Elena Va rog sa imi spuneti daca sumele platite pe statul de plata pentru ore de noapte, in perioada 1979-1990, au facut parte din baza de calcul pentru contributia ... (vezi toată discuția)
Acordarea conditiilor de munca ContSters278009 ContSters278009 Am lucrat la pompieri, ( militar), nu in interventii dar eram in serviciu operativ de 5-6 ori pe luna cate 24 ore. Daca in acest timp se intampla ceva de mai ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatarea unui drept (grupa de munca) dariad dariad Citat expert Paula IEKEL, Biroul teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului, in ziarul de Iasi: In conformitate cu prevederile art. 2502, alin. 2 din ... (vezi toată discuția)