Buna ziua!Situatia mea este urmatoarea am lucrat cu carte de muca 3 luni di sept 2009 pana in ian 2010 la o firma apoi din sept 2010 pana in iunie 2011 la alta firma deci as avea 13 luni de cotizatie platita.acum am 1 luna de pauza adica nu am mai lucrat nicaieri urmeaza sa intru in somaj din august sau sept si sunt gravida in 4 saptamani.as vrea sa stiu daca ma incadrez sa iau indemnizatia de crestere copil chiar daca sunt in somaj.are ceva daca lunile de contributie nu sunt consecutive/???
In somaj fiind, veti putea beneficia si de concediu de maternitate si de CCC. perioada de somaj se va suspenda si se va relua, dupa incetarea CCC, de acolo de unde s-a intrerupt.
3. Pentru a verifica conditiile de a intra in CCC si a primi indemnizatia aferenta, va redau din Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).
1. Pentru nasterile incepand cu 01.01.2011 se aplica prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor: Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
2. Deci trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole.
3. De asemenea in aceste 12 luni intra si perioadele asimilate: concedii medicale, concediu de maternitate, somaj indemnizat, eleva, studenta etc.
Va multumesc pt raspuns domnule avocat...am intees eu ceva ceva...deci mi-ati putea da un raspuns mai scurt...voi putea sau nu beneficia de indemnizatie?
Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri din salarii , din activitati independente , din activitati agricole supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
In functie de data preconizata a nasterii , va putem spune daca beneficiati sau nu de aceasta indemnizatie.
In calcul celor 12 luni va intra in perioada in care beneficiati de somaj.
1. Daca ati fi spus data prezumata a nasterii raspunsul ar fi fost mai scurt.
2. V-am dat texte de lege crezand ca va tentez sa cititi OUG 111/2010 si sa va documentati.