avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate/ de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate/ de crestere copil

Buna ziua,

O prietena de-a mea, insarcinata in 7 saptamani, are contract de munca (perioada determinata) din 29 octombrie 2012. Data aproximativa a nasterii este 16 octombrie.
Are 12 luni lucrate in ultimele 24, dar nu sunt consecutive (am inteles ca este in regula pentru a obtine somaj, imi puteti confirma, va rog?)
Daca reuseste sa intre in somaj in aprilie, cand inceteaza contractul, la data nasterii va avea 11 luni si.. 19 zile de cotizare.
Poate intra in concediu de crestere al copilului?
Dar daca naste cu o saptamana inainte de termen, si are cotizate 11 luni si 12 zile?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
Valias, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valias , utilizator 12:26, 14 Februarie 2013
1. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj (din ultimele 24 de luni) nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator).

2. - Daca va naste in octombrie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt noiembrie 2012 - octombrie 2013 (asadar va putea neneficia de indemnizatie pentru CCC).
- Perioada de somaj indemnizat este eligibila si ea pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizare cic bagins bagins Ma intereseaza daca in cele 12 luni de cotizare pentru indemnizatie CIC am 3-4 zile lipsa cotizare ( schimbare loc de munca) mai pot beneficia de indemnizatie? (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului sircuanda sircuanda Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema; pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului daca am fost angajata la o firma de pe ... (vezi toată discuția)
Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)