avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie cresterea copilului

Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema; pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului daca am fost angajata la o firma de pe data de 28 noiembrie 2011 pana pe 20 septembrie 2012 dupa care m-am angajat la o alta firma de pe data de 16 octombrie 2012 pana in prezent(respectiv pana voi naste)? am intrerupere, dar banuiesc ca mi s-a platit impozit lunar totusi. tin sa mentionez ca sunt insarcinata in 17 saptamani, deci voi naste in jur de 10-15 octombrie. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: sircuanda , utilizator 11:46, 12 Mai 2013
Da, beneficiati, Intrucat indepliniti conditia celor 12 luni in care ati realizat venituri impozabile in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
1. Daca veti naste in octombrie cele 12 luni premergatoare nasterii, eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC), sunt noiembrie 2012 - octombrie 2013.

2. - Plata impozitului si a contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai obtinerea de venituri din salarii.
- Se asimileaza veniturilor din salarii si veniturile din indemnizatii de concediu medical (inclusiv concediu de maternitate).
va multumesc din suflet, eu imi faceam griji ca ma gandeam ca ar trebui sa nasc dupa 16 octombrie ca sa fie implinit un an calendaristic pt a beneficia de CCC.
Sunt admise si fractiunile de luna in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia mea poate beneficia de concediu pt cresterea copilului? Alinf Alinf Sotia mea a avut intrerupere pe cartea de munca.La noul loc de munca s-a angajat din 9 noiembrie 2011, ulterior a ramas insarcinata si copilul e preconizat sa ... (vezi toată discuția)
Benefeciere ccc titi_deaconu titi_deaconu Buna ziua, Am nevoie de la Dvs.de un raspuns urgent.M-am angajat cu data de 19.11.2012.Am contract de munca pe perioada nedeterminata.Sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate/ de crestere copil Valias Valias Buna ziua, O prietena de-a mea, insarcinata in 7 saptamani, are contract de munca (perioada determinata) din 29 octombrie 2012. Data aproximativa a nasterii ... (vezi toată discuția)