avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sotia mea poate beneficia de concediu pt cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sotia mea poate beneficia de concediu pt cresterea copilului?

Sotia mea a avut intrerupere pe cartea de munca.La noul loc de munca s-a angajat din 9 noiembrie 2011, ulterior a ramas insarcinata si copilul e preconizat sa se nasca in prima sapt din noiembrie 2012. Daca el se naste inainte de 9 noiembrie 2012 exista riscul sa nu primeasca acest drept? Sau nu conteaza data exacta, important e sa fie in noiembrie ?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
Alinf, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alinf , utilizator 21:00, 17 Octombrie 2012
persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului .trebuie doar de la data angajarii pana se naste copilul sa fie 12 luni lucrate
1. Va putea beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, si eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC, sunt formate din lunile decembrie 2011 - noiembrie 2012.

2. De asemenea sunt permise si fractiunile de luna, asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


Cu alte cuvinte chiar daca a inceput lucru de pe 9 nov 2011 se va considera luna intreaga? Important e ca data nasterii sa fie neaparat in nov 2012 asta daca se va naste la termen, sau daca se va naste inainte de termen tot va benificia pt ca perioada de 12 luni se poate diminua cu perioada cuprinsa intre data nasterii si data prezumta a nasterii?
Am inteles corect?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
Alinf, utilizator
1. Chiar daca va naste in octombrie tot va putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Da, ati inteles bine prevederile legale.
Sincer nu stiam ce spune legea in profunzime...decat asa superficial.
Multumim ca ne-a-ti ajutat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie cresterea copilului sircuanda sircuanda Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema; pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului daca am fost angajata la o firma de pe ... (vezi toată discuția)
Va rog o lamurire indemnizatie copil florin_nea83 florin_nea83 Daca contractul de munca a inceput cu data de 10.11.2011 iar sotia trebuie sa nasca undeva la sfarsitul lui Octombrie 2012 , poate beneficia de indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Benefeciere ccc titi_deaconu titi_deaconu Buna ziua, Am nevoie de la Dvs.de un raspuns urgent.M-am angajat cu data de 19.11.2012.Am contract de munca pe perioada nedeterminata.Sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)