avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declaratie pe proprie raspundere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declaratie pe proprie raspundere

Buna ziua.Suntem divortati iar sotul meu a spus ca nu vrea sa recunoasca copilul, chiar daca este al lui si este conceput in timpul casatoriei. Avocata lui i-a comunicat ca s-a dat o lege anul trecut si mama poate sa dea o declaratie pe proprie raspundere la spital si la primarie ca o persoana de sex masculin este tatal copilului. Eu nu am auzit de asa ceva. Puteti sa ma indrumati cu legea sau sa imi dati un sfat?:sorry:
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 18:42, 16 Iulie 2011

Nu, insa exista o prezumţie de paternitate care instituie existenţa unui raport de filiaţie între copil şi tată. Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
Copilul născut după desfacerea căsătoriei, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie.

In temiul acestei prezumtii , tatal copilului va fi ex sotul dvs.Daca acesta are obiectiuni, poate sa demareze o actiune in tagada paternitatii , in termen de 3 ani de la nasterea copilului.


Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
ContSters181996, utilizator
Numai o persoana de sex masculin poate fi tatal biologic al unui copil ! ;)

Dvs. ce anume doriti : sa il ajutati sa nu recunoasca copilul?
Nu va poate nimeni sili sa declarati ceva ce nu vreti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri. Deci, sotul meu si tatal copilului meu mi-a comunicat ca o sa recunoasca copilul, dar fara alte pretentii din partea mea. Pe data de 13.07.2011 a fost la avocata lui si aceasta i-a spus ca nu este obligat sa se duca la primarie sa il declare el ca pot eu sa dau o declaratie pe proprie raspundere ca este copilul lui. Daca este asa, de ce sunt multe mame singure care dau in judecata pe tatii copiilor lor ca sa le recunoasca acesti copii. El mi-a comunicat ca pot singura sa declar copilul ca fiind al lui, adica pe certificatul constatator de la spital si pe cel de nastere de la primarie pot sa ii trec numele lui in dreptul tatalui daca dau eu o declaratie pe proprie raspundere ca este asa. Adica sa nu il deranjez pe el sa se ocupe de declararea copilului. Eu nu am auzit de legea asta.
Bineinteles ca vreau ca acest copil, care este al amandurora, sa aibe si tata pe certificatul de nastere si nu liniuta. El nu doreste ca eu sa il dau in judecata pentru pensie alimentara. Da, evident ca numai o persoana de sex masculin poate fi tatal biologic. M-am exprimat eu gresit.
Daca sotul meu nu vrea sa vina sa declare copilul la spital si la primarie, pot eu sa o fac in baza declaratiei pe proprie raspundere? Daca da, ce acte imi mai trebuiesc in afara de cele cerute?
Se pare ca da, totusi, daca dati acea declaratie , prezentandu-va cu actele dvs de identitate, certificat de nastere si carte de identitate, puteti inregistra nasterea copilului si singura.
Va vor indruma si cei de la spital si cei de la starea civila in acest sens, nu va faceti griji.
Degeaba sotul dvs. spune ca nu ar trebui sa emiteti alte pretentii, fiindca daca nu doreste sa contribuie la cresterea si educarea copilului va trebui sa rastoarne prezumtia de care v-am spus, adica sa tagaduiasca paternitatea.Altfel, il puteti actiona in instanta pentru obtinerea unei pensii de intretinere pentru minor.
Va multumesc pentru raspuns. Oricum, asa o sa fac. Il actionez in judecata pentru pensie de intretinere pentru fetita. Si poate sa tagaduiasca paternitatea cat vrea pentru ca acest copil este 100% al lui. El vrea sa scape de cei 2700 lei cat costa testul ADN la IML. Dar, daca il actionez in judecata, o sa tagaduiasca paternitatea si tot o sa plateasca cei 2700 lei plus cheltuieli de judecata.

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil Laurica28 Laurica28 Buna seara am si eu o intrebare. In dat de 10 mai ar trebui sa nasc..teoretic dar sotul meu trebuie sa inceapa munca in Germania in data de 8 mai..ce putem ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort abc123 abc123 As dori sa stiu cum poate fi recunoscut ca tata al copilului pe care il voi naste in luna martie prietenul meu (tatal real al copilului) avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Recunoașterea copilului Iulyaandreea Iulyaandreea Bună ziua, sunt căsătorită de 3 ani și sunt însărcinată în 8 luni. Problema este ca vreau sa divortez, se poate ca fiind căsătorită soțul meu sa ... (vezi toată discuția)