avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anulare nunta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anulare nunta

Am si eu nevoie de un sfat cum pot actiona in judecata pentru recuperarea banilor pe fostul concubin care am stabilit de comun acord nunta am facut precontracte la sala, muzica foto etc si restul de cheltuieli si a venit cu o luna inainte de eveniment sa zica ca nu mai face nimic ca nu il mai lasa parintii. Eu am cheltuit multi bani si ii vreau inapoi amiabil nu se poate cu el deloc. Pot merge in instanta pentru inselatiune sau ce trebuie sa fac. Va rog daca se poate sa ma ajutati. Multumesc.
Conform dispozitiilor Noului Cod Civil, care va intra in vigoare la 1.10.2011, in asemenea situatii se vor putea cere despagubiri de la cel vinovat pentru anularea nuntii.
Evident, dispozitiile Noului Cod Civil nu se vor putea aplica retroactiv, situatiilor nascute inainte de intrarea sa in vigoare.
Totusi, puteti incerca o actiune civila, intemeiata pe raspunderea civila delictuala, reglementata de dispozitiile art.998 - 999 ale actualului Cod Civil.
Principiul aplicabil este simplu : oricine pricinuieste altuia un prejudiciu este dator sa-l repare.
in astfel de situatii cred ca se aplica foarte simplu si clar art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.Conform alineatului 2, inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.Alineatul 3 prevede ca inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.In alineatul 4 se stipuleaza ca emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2.Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Foarte competente sfaturile primite, dar retineti un lucru : tot ce ati afirmat despre situatia d-voastra in fata instantei va trebui sa dovediti (cu martori, inscrisuri, etc ). Veti putea face asta ?!
da bineinteles ca am probe destule si inscrisuri si martori. Trebuie cumva sa rezolv aceasta problema. Multumesc foarte mult pentru sfaturi. Eu din pacate sunt si pers cu handicap de gradul 1 o fractura la coloana din cauza socului suferit mi s-a rupt un surub de la operatie am fost reoperata acum 2 sapt si din pacate mi-au atins un nerv pe coloana si m-au paralizat...Nu stiu in ce masura poate fii el acuzat de acest incident dar eu trebuie sa recuperez banii chltuiti degeaba.
E groaznic la cate incercari ii supune pe unii viata ! Sunteti o luptatoare, va doresc insanatosire grabnica ! Cu respect, s_word

Alte discuții în legătură

Am fost inselat...ajutati-ma cu un sfat.. mar1u5 mar1u5 va salut...is nou pe acest forum sper sa nu scriu prostii dar doresc ajutorul vostru mi-am comandat acu cateva zile de pe un site un dvd auto am vorbit cu omu ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati in repetate randuri si nerestituiti, posibilitate recuperare ciupydci ciupydci Buna seara tuturor! In vara lui 2016, am imprumutat o fosta colega de servici (colega care mi-ar putea fi mama, dupa varsta, si are un baiat de-o seama cu ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un telefon furat Nicu_ro Nicu_ro Mi-am propus sa achizitionez un telefon marca Blackberry si dand o cautare pe google am gasit telefoane noi la un pret acceptabil pe un site specializat de ... (vezi toată discuția)