avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Bani imprumutati in repetate randuri si nerestituiti, ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Bani imprumutati in repetate randuri si nerestituiti, posibilitate recuperare

Buna seara tuturor!
In vara lui 2016, am imprumutat o fosta colega de servici (colega care mi-ar putea fi mama, dupa varsta, si are un baiat de-o seama cu mine) pe care o cunosc de 7 ani (intreaga perioada cat am fost colegi), in 3-4 randuri, suma totala de 2500 lei, urmand sa mi-i restituie in iarna-primavara anului urmator (inceput de 2017). Motivele invocate pentru banii imprumutati au fost probleme familiale (probleme de sanatate ale sotului, respectiv ale mamei dansei). Incepand de prin toamna lui 2016, baiatul acesteia mi-a solicitat si el in repetate randuri diferite sume de bani, invocand aceleasi motive, pana cand s-a ajuns la o suma totala datorata de 5300 lei. Stiind (din spusele lui) ca el lucreaza la Pompieri, nu mi-am facut nici un fel de probleme in vederea recuperarii sumei, stiind ca nu exista probleme cu virarea salariilor in cadrul Ministerului de Interne.
In aprilie-mai, anul curent, l-am contactat de mai multe ori, atat prin telefon, sms, cat si pe Facebook, solicitandu-i banii imprumutati. Mentionez ca nu i-am cerut pe toti odata, l-am rugat sa mi-i dea esalonat, cum poate. M-a tot amanat, de multe ori pierdeam ziua aiurea asteptand sa apara cu banii... L-am cautat la unitatile de Pompieri din oras (Constanta), insa cei de acolo nu l-au vazut (le-am aratat poze cu el) si nu au auzit de numele lui niciodata.
In acel moment am simtit ca explodez, si am cautat-o pe fosta colega (mama acestuia) la servici. Cand i-am povestit, pe scurt, ce si cum cu banii in legatura cu baiatul ei, a avut un soc, pentru ca habar nu avea de diferenta de 2800 lei (pana la 5300) si m-a asigurat ca incepand cu luna urmatoare, imi va da, lunar, cate 200 - 300 lei, pana se achita datoria. Mai tarziu, i-am dat mesaj baiatului ei si i-am spus ca am discutat cu mama lui, dupa care a inceput sa ma ameninte.
M-am speriat, iar a doua zi am luat legatura cu mama lui, din nou, la prima ora. Pana sa ii spun motivul pentru care o sun - cum ca m-a amenintat - dansa mi-a luat vorba din gura, spunandu-mi ca stie de ce o sun, si ca baiatului iei ii pare rau pentru ce a facut, ca si-a dat seama ca m-a speriat, si ca urmeaza sa ma sune sa isi ceara scuze - lucru care nu s-a intamplat.
Din acea zi, i-am blocat pe amandoi pe Facebook. Mentionez ca a trecut luna si nu am primit nici un leu, nici macar nu am fost contactat sa discutam situatia. Am sunat-o eu pe dansa, dar nu mi-a raspuns - in schimb, mi-a trimis un mesaj in care imi spune ca nu a uitat ce a promis, dar nu poate acum pentru ca are o poprire pusa pe salariu din cauza unei rate neachitate si nu a ridicat banii in ziua de salariu.
De asemenea, mentionez faptul ca am in telefon o conversatie de vreo 70 de mesaje tip SMS intre mine si el, din care reiese faptul ca m-a mintit ca lucreaza la Pompieri, reiese suma datorata, amanarile si amenintarile. Ce as putea face, in conditii legale, pentru a-mi recupera banii? Nu am facut chitante de mana, nu am inscrisuri sau vreun alt tip de document doveditor ... Va multumesc! Astept cu mare interes indrumari din partea dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plangere penala pentru inselaciune si -eventual- amenintare.
COD PENAL:
Articolul 244
Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Articolul 206

Ameninţarea
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
V-a amenintat ca ce ?
Mergeti la politie, poate va primesc plangerea, ei se sperie si va da banii.
Pe parte penala cu inselaciunea, nu veti aveti succes.
Puteti sa va adresati instantei civile, aveti inceput de dovada scrisa cu acele sms-uri.

Ar trebui deschis un proces civil si sa obtineti hotarare judecatoreasca daca nu rezolvati nimic amiabil.
Aveti sanse sa obtineti castig de cauza daca nu vor sa va puna bete in roate pentru a obtine o hotarare judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articole cod penal sdsr1 sdsr1 Imi puteti spune, va rog, care sunt articolele din codul penal pentru urmatoarele infractiuni si cam ce pedepse sunt: inselaciune, amenintare, santaj, ... (vezi toată discuția)
Salut,am dat teapa cu un cont de pubg, adica baiatul a zis ca ... Pubguti Pubguti Salut,am dat teapa cu un cont de pubg,adica baiatul a zis ca da primul si dupa schimbat parola si am intrat pe cont,pot pati ceva? (vezi toată discuția)
Ncp - inselaciune premeditata maiaB maiaB Buna ziua! Intrebare: cum se pedepseste INSELACIUNEA PREMEDITATA ( ma refer la bani primiti si scutiti din alte plati pt servicii neonorate voit, exista probe ... (vezi toată discuția)