avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie art 55.lit.b
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie art 55.lit.b

Buna ziua.Vreau sa stiu daca in baza articolului 55 lit b se poate beneficia de ajutorul de somaj.Daca nu...in baza carui articol ?Ca sa stiu daca se mai intampla vreo situatie pe viitor . art 55 lit a?lit c? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 2 Mai 2011
1.Art.55 lit.b din Codul muncii se refera la incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor. Adica: un salariat vrea sa plece din firma, face o cerere in acest sens si, de comun acord cu angajatorul, stabileste data incetarii activitatii.
Aceasta data poate fi mai repede sau mai tarziu, dupa cum pica de acord salariatul cu angajatorul.
2. Daca v-a incetat CIM cu art.55 lit.b din Codul muncii nu beneficiati de indemnizatie de somaj.
3. Demisia este altceva: este un act unilateral de vointa al salariatului (art.79 din Codul muncii). Salariatul face o notificare scrisa catre angajator, ii comunica hotararea sa de a demisiona, ii acorda angajatorului un preaviz (conform Contractului colectiv de munca aplicabil) care nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice, pentru functii de executie, inregistreaza notificarea la secretariatul firmei sau o trimite prin posta cu confirmare de primire, apoi, in timpul preavizului, vine normal la serviciu (sau daca ii aproba angajatorul, intra in concediu de odihna) dupa care angajatorul ii intocmeste actele de incetare a contractului individual de munca.
4. Nici daca demisionati nu beneficiati de indemnizatie de somaj.
5. Beneficiaza de indemnizatie de somaj acei salariati carora le-a incetat contractul individual de munca din motive neimputabile lor (art.65 din Codul muncii - desfiintarea locului de munca ocupat de salariat).
Ultima modificare: Joi, 7 August 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca va fost incetat contractul individual de munca in baza art 55b, ci doar daca sunteti concediat din motive neimputabile dvs.
Buna ziua!
ma aflu intr-o situatie fff delicata....agentia bancara la acre lucrez se desfiinteaza... ne-au fost promise locuri la sucursala ca ulterior sa nu mai fie disponibile aceste locuri.....
2 dintre colegele mele au fost fortate sa plece cu art 55 si cu plata unor premii pentru activitatea desfasurata iar eu am refuzat acest lucru deoarece vreu sa beneficiez de ajutorul de somaj si am cerut art 65 ....
anterior cele 2 colege au cerut acelasi lucru dar le-a fost refuzat pe motiv ca ar treb ca toata lumea sa plece cu art 65 si cu salarii compensatorii......
dintre noi o singura colega are loc la sucursala....
eu am inaintat o cerere la director prin care precizez ca vreau art 65 cu plata salariilor compensatorii si posibilitatea aj de somaj......
imi pot crea vre-o problema in situatia asta? care ar fi solutiile sau problemele pe care le pot intampina
multumesc!
Dvs. aveti dreptate. Nu stiu care este rationamentul conducerii bancii. Banuiesc ca nu vor sa se afle ca au desfiintat ei posturile ci ca au plecat salariatii ca asa au vrut ei.
Fiind la o banca cred ca aveti un Contract colectiv de munca pe care ar trebui sa-l invocati cand discutati cu conducerea.
Daca nu aveti se aplica CCMUNN pe anii 2007-2010.
Daca aveti un loc de munca asigurat unde sa plecati puteti sa acceptati si varianta celor doua colege.
Nu este adevarat ca toata lumea trebuie sa plece in acelasi mod. Sa va arate cadrul legal. Nu exista asa ceva. Si daca ar exista asa trebuia sa faca.
Puteti intampina refuzul conducerii bancii, dar eu va sfatuiesc sa va mentineti pe pozitie.
Tineti-ne la curent cu ce se intampla si vom mai discuta, functie de evenimente.
Succes!
Multumesc pentru sfaturi...
azi am primit de la ei o oferta scrisa de un post disponibi pe care eu nu vreau sa-l accept. eu mi-am exprimat dorinta de a pleca cu art 65.....vroiam sa va intreb in cate zile legal trebuie sa le raspund...si daca instiintarea vine prin posta de la data emiterii sau de la data primirii prin posta? si care este urmatorul pas din partea lor si a mea dupa refuz..... cat este perioada de preaviz in aceasta situatie si in ce conditii eu ar treb sa ma prez la servici in perioada de preaviz..adika pot lucra 4 h pe zi?

Alte discuții în legătură

Renuntarea la preaviz daridannah daridannah pot renunta la preaviz?si daca da mai pot primi indemnizatia de somaj?in baza carei legi se poate face asa ceva? (vezi toată discuția)
Demisie napoleonul napoleonul Buna! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: doresc sa demisionez la zi cu acordul partilor, art.55 lit.b Codul Muncii; dar din cate demisii au fost ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca - vechime in munca Qwerty2010 Qwerty2010 Sunt angajat la o firma din iulie 2008, acesta fiind primul meu job. Nu mi-au facut carte de munca, doar am semnat un contract individual de munca. ... (vezi toată discuția)