avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... renuntarea la preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

renuntarea la preaviz

pot renunta la preaviz?si daca da mai pot primi indemnizatia de somaj?in baza carei legi se poate face asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:54, 11 Iunie 2010
Puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca ati fost concediat pentru motive care nu tin de persoana dvs, de exemplu: desfiintare post, desfiintare societate. Angajatorul poate renunta total sau partial de termenul de preaviz. Ca angajat puteti solicita incetarea cim fara preaviz (cu acordul partilor) dar angajatorul accepta sau nu.
daridannah a scris:

pot renunta la preaviz?si daca da mai pot primi indemnizatia de somaj?in baza carei legi se poate face asa ceva?

Pentru a beneficia de somaj trebuie sa fiti concediata din motive neimputabile dvs. Pentru aceasta angajatorul este cel care va acorda preavizul de 20 zile calendaristice, perioada in care puteti sa va prezentati la servici dar 4 ore si sa fiti platita 8. Fara dovada acordarii acestui preaviz, in care dvs. ar trebui sa va cautati un loc de munca , angajatorul nu va poate desface CIM in baza respectivului articol.
Renuntarea la preaviz o puteti face doar prin demisie care va fi acceptata de angajator dar in urma careia nu veti beneficia de somaj.
Cele 4 ore zilnice pot fi efectuate cu acordul societatii si cumulat, dar durata preavizului ramane aceasi.
adelaida_07 a scris:

daridannah a scris:

Pentru a beneficia de somaj trebuie sa fiti concediata din motive neimputabile dvs. Pentru aceasta angajatorul este cel care va acorda preavizul de 20 zile calendaristice, perioada in care puteti sa va prezentati la servici dar 4 ore si sa fiti platita 8. Fara dovada acordarii acestui preaviz, in care dvs. ar trebui sa va cautati un loc de munca , angajatorul nu va poate desface CIM in baza respectivului articol.
Renuntarea la preaviz o puteti face doar prin demisie care va fi acceptata de angajator dar in urma careia nu veti beneficia de somaj.
Cele 4 ore zilnice pot fi efectuate cu acordul societatii si cumulat, dar durata preavizului ramane aceasi.

20 zile lucratoare.
Daca v-a spus angajatorul ca de maine va da in somaj si dvs. va convine acest lucru, asa se va intampla.
Art. este 65.1.din Codul muncii.
La somaj nu va intreaba daca ati stat in preaviz sau nu. La ITM angajatorului ii vor cere documente prin sa faca dovada ca nu v-a gasit alt loc de munca in unitate sau prin intermediul agentiei de ocupare a fortei de munca, (atunci cand duce decizia la inregistrat).
ALOFM duceti decizia si adeverinta cu ultimele 12 salarii si este suficient pentru a deschide dosar de somer indemnizaat.
daridannah a scris:

In calitate de ce sa renuntati la preaviz? Sunteti angajtor sau angajat ?
Potrivit Codului muncii, numai angajatorul are posibilitatea renuntarii totate sau partiale la termenul de preaviz (art.79 alin.7 C.mun.).
Daca sunteti salariat, atunci aveti doua posibilitati de a nu vi se acorda preaviz :
- incetarea c.i.m. prin acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.)
- demisia, in baza art.79 alin.8 C.mun. . Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj trebuie ca incetarea contractului dvs de munca sa se faca in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare (art.5 lit. a din Norma de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca).

Alte discuții în legătură

Demisie art 55.lit.b bflorinrom bflorinrom Buna ziua.Vreau sa stiu daca in baza articolului 55 lit b se poate beneficia de ajutorul de somaj.Daca nu...in baza carui articol ?Ca sa stiu daca se mai ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj in cazul demisiei? Catalina Dodenciu Catalina Dodenciu Buna ziua.Eu am demisionat de curand deoarece in perioada in care am lucrat(4 luni) nu am primit decat un salariu.mi am dat demisia fara preaviz deoarece ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz mai mare v_florina v_florina Buna ziua, Am urmatoarea situatie: angajatul isi depune demisia in care specifica data de la care CIM inceteaza, si totodata specifica: [i]\'perioada de timp ... (vezi toată discuția)