avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am dreptul la somaj in cazul demisiei?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am dreptul la somaj in cazul demisiei?

Buna ziua.Eu am demisionat de curand deoarece in perioada in care am lucrat(4 luni) nu am primit decat un salariu.mi am dat demisia fara preaviz deoarece angajatorul nu a respectat cerintele din C.I.M si as dori daca am vreo sansa la somaj.astept un raspuns va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:19, 11 Septembrie 2009
Conform L nr 76/2002 beneficiaza de alocatie de somaj,in situatia in care CIM a incetat din motive ce nu tin de angajat.
Demisia/incetarea CIM prin acordul partilor.NU conduc la acordarea de somaj.
Totusi se pare ca angajatorul nu a respectat contractul de munca incheiat.
Daca desfacerea contractului nu este imputabila angajatului ar trebui ca acesta sa iaba dreptul la somaj.
Nu cred ca isi permite cineva sa lucreze pe gratis.
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia (art 65 Codul muncii).
Demisia nu confera dreptul la somaj. Ar fi trebuit sa le cereti socoteala angajatorilor inainte sa fie inchis carnetul de munca prin demisie.

Un salariat care a demisionat nu va putea beneficia de drepturile prevazute de L.76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare pt ca incetarea contractului individual de munca prin demisie nu este prevazuta intre cazurile de incetare din motive neimputabile angajatului, conditie esentiala pentru a beneficia de indemnizatia de somaj.
Initiativa incetarii contractului de munca trebuie sa apartina angajatorului, prin notificare scrisa, cf art. 31 din C.muncii.

In plus, pt a beneficia de somaj ar trebui sa aveti un stagiu de cotizare de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii – si ati obtine ajutor de somaj timp de 6 luni...
A se vedea art 34 din L. 76 din 2002 privind somajul (cu modif si completari).
Chiar daca angajatorul nu a respectat clauzele din CIM, demisia este tot o vointa exclusiva a salariatului (art.79(8) din Codul muncii) si in acest caz, salariatul nu poate beneficia de indemnizatie de indemnizatie de somaj.

trope_doi:
Art.31 din Codul muncii se refera la perioada de proba. Userul nostru deja avea o vechime de 4 luni, deci nu i se putea inceta CIM cu acest articol.
Sub aspectul duratei aveti dreptate.

Insa sub aspectul drepturilor sale, nimeni nu poate fi obligat a lucra pe gratis.
Demisia reprezinta de fapt o reziliere a contractului din motive culpabile angajatorului.
Statul, prin ITM, nu ii ajuta cu nimic pe acesti oameni care lucreaza pe gratis.
Instantele insa pot face dreptate.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Demisie - repercusiuni simionah_2014 simionah_2014 buna ziua, vreau sa ma ajutati cu o nelamurire. as vrea sa-mi dau demisia de la firma la care lucrez deoarece nu imi convine salariul (minim pe economie), ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie vladp33 vladp33 daca mi-am inaintat demisia motivata de art.81 alin8 din codul muncii \"Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Demisie art 55.lit.b bflorinrom bflorinrom Buna ziua.Vreau sa stiu daca in baza articolului 55 lit b se poate beneficia de ajutorul de somaj.Daca nu...in baza carui articol ?Ca sa stiu daca se mai ... (vezi toată discuția)