avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am dreptul la somaj in cazul demisiei?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am dreptul la somaj in cazul demisiei?

Buna ziua.Eu am demisionat de curand deoarece in perioada in care am lucrat(4 luni) nu am primit decat un salariu.mi am dat demisia fara preaviz deoarece angajatorul nu a respectat cerintele din C.I.M si as dori daca am vreo sansa la somaj.astept un raspuns va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:19, 11 Septembrie 2009
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

..................
Demisia reprezinta de fapt o reziliere a contractului din motive culpabile angajatorului.
................

Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Intr-adevar, salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
avocat_lascoschi:
1. Aveti dreptate, demisia, in cele mai multe cazuri, este o reactie la comportamentul angajatorului.
2. Dar Codul muncii nu distinge motivul demisiei. Ba, chiar precizeaza ca nu esti obligat sa o motivezi.
teoretic ar fi corect ca o demisie motivata de nerespectarea de catre angajator a obligatiilor sale, sa fie considerat motiv neimputabil angajatului si sa dea dreptul la somaj.
Din pacate doar teoretic, pentru ca actual lege a somajului nu prevede acest articol ca stand la baza acordarii indemnizatiei.

Nu stiu daca o instanta ar putea reconsidera demisia in baza art 79 alin 8 ca fiin motiv neimputabil angajatului si ar putea decide ca ar avea dreptul la somaj, dar mi-ar place sa urmaresc desfasurarea unui astfel de proces :)

Pana atunci, daca cumva aveti un stagiu mai mare de cizare de 12 luni in ultimii 2 ani, ati putea gasi un contract de munca pe eprioada determinata , de 1 luna , care incetat fiind cu art 56 lit j, va da dreptul sa solicitati indemnizatie de somaj.
Valeriu,
Prin exceptie, exista alineatul 8 al articolului 79 din Codul Muncii care distinge motivul demisiei - neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractul individual de muncă de catre angajator.

grace_r,
avand in vedere ca nu exista o distinctie referitoare la motivul demisiei (decat cea prevazuta la art.79 alin.8) , ceea ce se ia in calcul este doar definitia data de catre leguitor demisiei.
Sunt intrutotul de acord, ca incetarea c.i.m. in baza art.79 alin.8 C.mun. poate constitui motiv neimputabil, fapt ce ar duce la acordarea indemnizatiei de somaj pentru cel care isi da demisia pentru ca angajatorul nu si-a indeplinit obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
freeelis a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

..................
Demisia reprezinta de fapt o reziliere a contractului din motive culpabile angajatorului.
................

Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Intr-adevar, salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Foarte corect si concis spus.=D>
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie - repercusiuni simionah_2014 simionah_2014 buna ziua, vreau sa ma ajutati cu o nelamurire. as vrea sa-mi dau demisia de la firma la care lucrez deoarece nu imi convine salariul (minim pe economie), ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie vladp33 vladp33 daca mi-am inaintat demisia motivata de art.81 alin8 din codul muncii \"Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Demisie art 55.lit.b bflorinrom bflorinrom Buna ziua.Vreau sa stiu daca in baza articolului 55 lit b se poate beneficia de ajutorul de somaj.Daca nu...in baza carui articol ?Ca sa stiu daca se mai ... (vezi toată discuția)