avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Proprietarul unui spatiu comercial ,aflat la parterul unui imobil de locuinte ,care este inchiriat este obligat la plata fond rulment si daca da cum se calculeaza aceasta suma(in functie de suprafata,cote indivize etc)?
Solicit ,cu ingaduinta domniilor voastre acelasi raspuns si in cazul unui spatiu comercial aflat in acelasi imobil dar al carui proprietar este inca statul?Se achita fondul de rulment si de catre cine?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:32, 2 Decembrie 2016
Fondul de rulment este destinat sa acopere plata anticipata a facturilor de la furnizori, banii recuperandu-se ulterior de la locatari/proprietari prin plata sumelor afisate pe listele de intretinere. Fondul de rulment se calculeaza la nivelul celei mai mari intretineri platita in anul anterior pentru spatiul/apartamentul respectiv.
Bineinteles ca si detinatorul unui spatiu comercial este obligat sa contribuie la fondul de rulment, daca nu are racorduri la utilitati separate de cele ale blocului.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Fondul de rulment este un fond de rulaj lunar si se poate constitui pe baza hotararii adunarii generale la data constituirii asociatiei sau ulterior. Intrebati presedintele asociatiei ce prevede hotararea respectiva .Bine inteles daca si exista.:((:fight:
Fondul de rulment este o suma de bani pusa la dispozitia asociatiei pentru acoperirea cheltuielilor pentru o luna.
Fiecare proprietar trebuie sa plateasca aceasta suma diferentiat, in functie de cheltuielile afisate pe lista de plata. Un proprietar care a avut in cursul anului 2010 afisat pe listele lunare sume de minim 20 si maxim 35 lei, va trebui sa aiba la asociatie un fond de minim 35 lei. Altula care a avut anul trecut minim 140 si maxim 280 lei, va trebui aiba un fond de rulment de minim 280 lei...
Fondul de rulment se plateste de catre proprietari indiferent ca acestia sunt persoane fizice sau persoane juridice (societati comerciale de stat sau private, institutii de stat locale sau nationale...).
In cazul cand unele apartamente sau spatii cu alta destinatie sunt inchiriate de catre proprietari, prin contractele de inchiriere se stabilesc drepturile si obligatiile partilor inclusiv obligatiile de plata catre asociatia de proprietari.
Ca regula, legislatia asociatiilor de proprietari (L. 230/2007 si HG 1588/2007), prevede ca daca prin contractul de inchiriere s-a prevazut ca plata lunara a cotelor de intretinere sa o realizeze chiriasul, atunci tot chiriasul este obligat sa plateasca si fondul de rulment.
Parerea mea este ca daca proprietarul spatiului comercial are contracte individuale, separate, cu toti furnizorii de utilitati, nu ar trebui sa achite fond de rulment la asociatie.
Parerea dumneavoastra ar fi acceptabila daca proprietarii spatiului comercial ar avea acel spatiu comercial in afara blocului, separat de bloc. Un spatiu comercial situal in bloc, la parter, la subsol, demisol, mezanin unu sau doi..., are multe in comun cu blocul, cu apartamentele de locuit...
Are acelasi acoperis, aceeasi terasa, acelasi subsol si trebuie sa contribuie la cheltuielile de repartii ca orice alt proprietar din bloc.
Are instalatii de apa, de scurgere, de apa pluviala, base de colectare comune, care trebuiesc intretinute, desfundate, reparate... Poate beneficiaza, ca si proprietarii de aceeasi instalatie de incalzire centralizata, cu toate necazurile ce apar la aceasta... Ganditi-va ca magazinul de la parter ramane fara apa pentru ca s-a spart coloana comuna de alimentare, este inundat pentru ca s-a spart coloana de scurgere de la etajul 2 sau 7, in magazin refuleaza dejectiile pentru ca s-a infundat scurgerea sau basa din subsol sau imediat sub magazin... Toate acestea se rezolva de asociatie si costurile se suporta proportional de toti detinatorii de apartamente de locuit sau de spatii cu alta destinatie.
Pentru intretinerea intregului bloc asociatia are o echipa mai mare sau mai mica (in functie de marimea asociatiei) formata din presedinte, membri ai comitetului, administrator, casier, contabil, cenzor, femeie de serviciu, instalator, fochist...
Si-acestia, cu mici exceptii, trebuiesc platiti de toti detinatorii de apartamente sau spatii cu alta destinatie.

Alte discuții în legătură

Reparatii atic gabics gabics Bună ziua! Maică mea este administratoare la o asociație de propr., o scară de bloc care are la parter magazine. Magazinele sunt independente de ... (vezi toată discuția)
Contributii la asociatia de proprietari Amariei Alin dumitru Amariei Alin dumitru spatiu comercial din contructie la parterul unui bloc, cu intrare separata fata de locatari, cu bransament separat la apa si contract de apa-canalizare cu ... (vezi toată discuția)
Spatii comerciale care nu fac parte din asociatia de proprietari caragiu caragiu Desi pare greu de crezut inca mai sunt spatii comerciale situate la parterul blocurilor care nu au acord de asociere cu asociatia de proprietari. Nepasare, ... (vezi toată discuția)