avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... am comis o infractiune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

am comis o infractiune?

O sa intru direct in subiect si o sa caut sa nu va rapesc prea mult timp.
Tatal meu are o gradina imprejmuita pe care detine titlu de proprietate. Tatal meu are un vecin. Acesta urmand filozofia cum ca "cei mai multi pomi cresc in razor" evxact acolo a plantat si inca mai planteaza diversi pomi. Cam la 1m, 0,5m, si fix langa gard. Problema este ca acestia au crescut destul de mari si cracile atarna peste proprietatea tatalui meu, frunze, umbra etc., ba chiar ajung pana peste casa care nu este prea departe de gard.
Desi stiu ca pot cere intr-un proces civil vecinului sa taie tot ce este mai aproape de 2m de gard plus ce atarna peste gard in cazul pomilor ce sunt chiar mai departe de 2 m, ca sa nu ma complic cu un proces m-am urcat cu o scara si am taiat eu cracile ce depaseau spatiul aerian de deasupra gradinii tatalui meu. Nu am trecut nicio clipa dincolo de gard.

Vecinul meu insa m-a filmat si m-a amenintat ca ma rezolva el, dar eu nu l-am luat in seama si am continuat activitatea.

Acum nu stiu la ce sa ma astept. Ma fac vinovat de ceva. Poate sa indrepte impotriva mea ceva pe cale penala sau chiar civila?

Va multumesc!
O zi buna!
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
Mobius, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters292785 , utilizator 10:13, 7 August 2013
Nu ati comis nicio ilegalitate.Legea va da dreptul de a taia crengile care ajung peste gardul dvs., daca radacinile se intind si pe pamntul dvs.Daca va da in judecata faceti dovada faptului ca i-ati cerut sa taie crengile ce crescusera pe proprietatea dvs si refuzul vecinului.De asemenea , invocati faptul ca din cauza umbrei facute de copacii plantati prea aproape de gard, recolta dvs. are de suferit. Si vecinul a incalcat distanta legala pe care ar fi trebuit sa o respecte pentru a planta.Vedeti art. 607,608 si 609 din Codul civil.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
ContSters181996, utilizator
Din pacate, da, se poate indrepta impotriva dumneavoastra cu plangere penala pentru savarsirea infractiunii de distrugere.

Imprejurarea ca bunul sau, sau parte din acesta, se afla la un moment dat pe proprietatea dumneavoastra nu va da dreptul sa dispuneti de el dupa cum doriti.

Editare ulterioara: Este adevarat ceea ce arata antevorbitoarea, in sensul ca singura situatie in care legea va da dreptul sa taiati crengile arborelui este aceea in care radacinile copacului ajung si pe terenul dumneavoastra.

Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
Cabinet avocat Mihai Gaita, Avocat
Hmm
pai pe teren nu am vazut vreo radacina, dar in interior in sol cred ca sunt destule radacini altfel ar cadea pomul. Radacinile se intind imprejur si la mai mult de 1 m.
Nu sunt avocat, dar articolul asa cum este el este tare ambiguu:

<< Art. 608. Vecinul poate cere ca arborii si gardurile vii pusi la o distantã mai micã sã se scoatã.
Acela pe a cãrui proprietate se întind crãcile arborilor vecinului poate sã îndatoreze a le tãia.
Dacã rãdãcinile se întind pe pãmântul sãu are drept a le tãia singur. >>

Mie imi pare ca, am voie sa tai doar radacinile si doar daca sunt pe si nu in pamant ....

Pana la urma cum ramane? Am sau nu dreptul de a taia ramurile pomilor ce trec peste gard l? vai de capul nostru, nici legi ca lumea nu mai avem! Fiecare intelege altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta dintre gard si pomi bumbaf bumbaf Buna ziua Din anul 2011 ianuarie m-am mutat la tara dar am o mica problema cu vecinul meu din cauza pomilor..in spatele gradinii dansul are plantati 6 salcami ... (vezi toată discuția)
Buna, as avea situatia urmatoarea: un vecin si-a plantat un nuc ... lucianmija lucianmija Buna, As avea situatia urmatoarea: Un vecin si-a plantat un nuc in gradina lui, la aproximativ 3 metri fata de casa in care locuiesc eu. Ideea e ca nucul ... (vezi toată discuția)
Despre arborii ale caror craci stau pe proprietatea vecina nedelcealuciana nedelcealuciana locuiesc la curte, vecinul meu are un stejar foarte mare si batran, care a fost plantat la max. 1m de la gardul comun.Cracile acesti stejar sunt indreptate ... (vezi toată discuția)