avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii si acte pentru somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii si acte pentru somaj

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti, daca se poate, ce acte sunt necesare pentru obtinerea indemnizatiei de somaj, dar si care sunt conditiile pentru acesta, avand in vedere urmatoarea situatie: am lucrat la o firma privata timp de opt ani, dupa care am intrat in concediul de doi ani de crestere a copilului; nu am putut reveni la firma de la care am plecat din cauza dificultatilor financiare, drept pentru care am reusit sa ma angajez la o alta firma pentru aprox. 3 luni; acum sunt nevoita sa plec si de aici din aceleasi motive. Nu stiu sigur daca am dreptul la indemnizatia de somaj, avand in vedere faptul ca am avut acel concediu in care contractul de munca a fost suspendat, iar acum sunt in concediu fara plata.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:16, 18 Iulie 2011
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in utlimele 24 de luni sa aveti 12 luni cotizate la somaj.
2. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
3. Daca veti putea intra in somaj atunci se vor lua in calcul lunile lucrate dupa terminarea CCC si se vor completa (pana la 12) cu lunile lucrate inainte de CCC.
4. Actele necesare pentru dosarul de somaj sunt:
a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca in original si in copie (daca aveti asa ceva);
f. Adeverinta de vechime in munca;
g. Adeverinta tip pentru somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil daca firma se va desfiinta aleahim88is aleahim88is Buna ziua. Am lucrat la o firma timp de aproape 3 ani urmand ca in cateva zile sa intru in concediu de crestere a copilului pentru 2 ani insa am aflat ca peste ... (vezi toată discuția)
Somaj livialina livialina Sunt somera din 08.11.2012 desfacerea CM cu art 65,66 dupa 2 ani CCC. Mentionez ca am fost in periaoda de preaviz 20 zile , termen expirat pe 08.11.2012. Dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj iuliananicoleta iuliananicoleta buna ziua.pot beneficia de indemnizatie de somaj daca firma unde lucrez isi desfiinteaza postul? eu am contract pe perioada determinata de 6 luni..dar ... (vezi toată discuția)