Am urmatoarea situatie:
- vand astazi marfa cu pret negociat in valuta;
- directorul de vanzari a negociat plata la termen de 30 zile, la cursul BNR din ziua platii.
Intrebarea este: cum emit factura si cand?
Daca azi imi pleaca marfa cu aviz, in termen de 15 zile treb sa emit si factura, insa aceasta va fi la cursul din ziua respectiva. Cum fac sa am factura la cursul din ziua platii? Eu alta varianta nu vad decat sa emit azi factura la cursul de azi, iar peste 30 zile sa o anulez pe cea de azi si sa emit una noua la cursul de atunci.
Mai exista si alte variante? Voi cum vedeti?
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Factura o emiteti cand pleaca marfa iar la incasare,inregistrati diferentele de curs valutar dupa caz,in conturile 765 sau 665.Nu anulati factura in niciun caz.
Pentru mine nu ar fi o problema sa inregistrez diferenta pe 765 sau 665, dar si clientul trebuie sa procedeze la fel. Este ok si din punctul lui de vedere?
Cum v-a explicat mai sus colega @office.carmen este si legal si corect din punct de vedere contabil. Se inregistreaza diferente favorabile sau nefavorabile de curs valutar. Pe Dvs. va intereseaza ceea ce este la Dvs in firma, nu cum inregistreaza clientul. :)
Daca s-a negociat pretul in valuta, este corect sa emiteti o factura (de diferenta de curs) ulterioara, dupa plata facturii initiale. Ori, puteti face factura initiala in valuta negociata, cu mentiunea pe factura ca plata se face in lei, la cursul BNR din ziua platii.