Acum 4 ani am cumparat un ap. cu 2 camere,cu acte legale,printr-o agentie facand si un credit ipotecar la banca.Fostul proprietar a facut o usa pentru a avea acces direct din bucatarie in balcon.Dupa 4 ani,vecinii (nu comentez calitatea lor umana)m-au reclamat la primaria sectorului 4,care a trimis un consilier.I-am explicat ca modificarea nu am facut-o eu ci fostul proprietar(eu asa cumparand apartamentul).Am primit o citatie,sa prezint in 60 de zile o autorizatie de constructie pt.modificarile interioare facute,altfel platesc amenda cf.Legea 50/1991, Art.26.lit.a.
Dar Legea 50/1991,art.31 spune ca daca in termen de 2 ani nu se constata contraventia(deci modificarea s-a facut fara autorizatie), se prescrie .Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc
Daca lucrurile stau asa cum scrieti, legea nr.50/1991 republicata si modificata prevede la Art. 31. - "Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei." Problema e ca trebuie sa dovediti - cu chitante, facturi, eventual o expertiza - ca acea lucrarea s-a facut in urma cu peste 4 ani. Incercati totusi sa discutati civilizat cu inspectorii de la serviciul expertizare si autorizare constructii, poate gasiti o solutie amiabiala.
Din reglementarile Legii nr.50/1991,republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art.11 alin.(1) lit.a), b),si f) se pot executa fara autoriztie de construire lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora. In fapt, fostul proprietar si-a creat un confort , a realizat o usa care sa-i permita accesul din bucatarie in balcon.Acel inspector de la Primaria sectorului 4 a comis un abuz prin necunoasterea legii, iar sanctiunea data prin amenda este prescrisa de drept si de fapt, conform prevederilor art.31 din legea amintita.
Pot dovedi doar cu martori.Consilerul,cand a fost in inspectie,mia- spus ca ar fi o varianta s dau in judecata primaria si ca de obicei in astfele de cazuri promaria pierde.Dar nu stiu care e procedura si totul costa timp si bani.Va multumesc.
In primul rand cand s-a constatat acea modificare in apartament? Daca s-a facut dupa 4 ani, atunci sanctiunea este prescrisa de drept si de fapt! Oricum, cum am scris si anterior, acea modificare facuta de fostul proprietar nu necesita o autorizatie de construire emisa de primar. Nu neaparat, dar se va intocmi un proces verbal de contraventie care poate fi contestat numai la instanta de judecata, sau cum se prevede in Legea nr.51/1991, republicata!
Cei din primarie comit un abuz!!!