Buna ziua,
Doresc si eu sa aflu informatii privitor la urmatoarea situatie :
1. Locuiesc intr-o casa ce are un pod f. frumos dar inaccesibil (nu a fost luat in calcul când am efectuat cadastrul si intabulareea), exsita o trapa veche pe care doresc sa o folosesc in vederea executarii unui acces direct mai precis, voi construi o scara
2. Am executat deja lucrari de curatire si vopsitorie in sus numitul pod
As vrea sa stiu :
1. la ce moment acest pod devine suprafata locuibila???? Oare sunt deja in afara legii ????
2. daca pentru edificarea acestei scari am nevoie de un certificat de urbanism, autorizatie de constructie etc.???
Multumesc mult celor ce-mi vor da un raspuns
Teoretic, desi ati avea nevoie de autorizatie de modernizare (din ceea ce spuneti) practic, momentan nu cred sa aveti probleme de ordin legal.Daca insa mai locuiesc si alti proprietari in imobil aveti nevoie si de acordul acestora.
Constructia unei scari mici nu afecteaza structura de rezistenta a cladirii.
Acum mai depinde si de ceea ce scrie in actul de proprietate referitor la respectivul pod.Daca nu este trecut ca suprafata utila, nu aveti nevoie sa intrati in legalitate (modificare cadastru, intabulare) decat atunci cand veti dori sa vindeti (suprafata utila va fi mai mare) si doar daca va fi avantajos pentru dvs.!
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, actualizata,prvede lucrarile care se pot executa fara autorizatie de construire:
Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
b) reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate respectivele lucrari, cu exceptia cladirilor declarate monumente istorice, in conditiile legii;
c) reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
d) zugraveli si vopsitorii interioare;
e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
f) reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
g) reparatii si inlocuiri la pardoseli;
h) reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;
i) lucrari de intretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente;
Dupa cum vedeti, la lit.h) sunt prevazute si scarile de acces dar in conditiile in care efectuati reparatii fara modificarea aspectelor constructive.Constructia unei scari catre podul pe care, inteleg ca doriti ulterior sa il folositi in alt scop - ceea ce inseamna ca ii veti schimba destinatia ! - necesita autorizatie de construire.
Va multumesc mult pt precizia raspunsului dvs. As dori totusi o mica precizare : la ce moment exact se considera ca am schimbat destinatia, adica, podul care era inaccesibil (sau accesibil prin trapa ce o voi folosi pt. ridicarea scarii) va deveni accesibil prin înfiintarea scarii si deci va deveni suprafata locuibila ??? Deci inainte de a construi scara, trb. sa cer un Certificat de urbanism ? sau o pot face ulterior? Va trebui sa declar la fisc suprafata aceasta ????
Mii de multumiri =D>
Dle Cermak, va multmesc pt raspuns, si-mi permit sa continui un pic aducându-va urmatoarele precizari : Imobilul in care locuiesc este independent, dar am un vecin in fundul curtii care m-a reclamat la Primarie ca-mi modific casa!!!!!! Eu nu am facut dec^t lucrari de curatenie si de izolatie în pod, fara a afecta structura casei, care, repet este independenta, vecinul sta la mai bine 45 m in spatele curtii. Acum, ca a iesit ceva frumos vreau sa construiesc aceasta scara de acces. Mentionez ca suntem într-o curte in indiviziune, dar în imobile diferite si independente, tot as avea nevoie de acordul lui ????