avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cat costa un divort ???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cat costa un divort ???

Sunt o fata tanara si mam saturat de toate barbatului meu.Nu am nici o idee de cat ar costa divortul;si daca as castiga procesul ca e din vina sotului,as avea banii cheltuiti pe proces inapoi???
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 21:36, 19 Iulie 2011
Taxa de timbru pentru divort este de 39 de lei+timbrul judiciar in valoare de 0,30 lei,la care se adauga onorariul avocatului.
Cheltuielile de judecata in divort se acorda astfel :
- daca reclamantul solicita desfacerea casatoriei si casatoria se desface din culpa exclusiva a paratului, atunci la cererea reclamantului, instanta va obliga paratul la plata cheltuieilor de judecata,
-daca reclamantul solicita desfacerea casatoriei din culpa comuna si casatoria se desface din culpa comuna, la cererea reclamantului instanta va obliga paratul la plata a 1/2 din cheltuieilile de judecata.
;)

daca nu aveti copii minori se poate face si pe cale amiabila, la notar sau la consiliul local starea civila.
Buna seara!
Aveti in vedere si un eventual partaj.
Succes!

daca nu aveti copii minori se poate face si pe cale amiabila, la notar sau la consiliul local starea civila.


Da,exista si aceasta posibilitate,in cazul in care cei doi soti sunt de-acord cu divortul.


Aveti in vedere si un eventual partaj.




Daca este vorba si de partaj,acesta poate fi facut odata cu divortul sau oricand dupa. Taxa de timbru este de 3% din valoarea masei partajabile.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
luiza2008, utilizator
incercati sa solutionati pe cale amiabila, divortul si partajul, prin procedura medierii.

Art. 2. - (1) Dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, convenind să soluţioneze pe această cale orice conflicte în materie civilă, comercială, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
..........

Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. (2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu execut

Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. (2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.

Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.

Art. 66. - (1) Înainte de încheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligenţele pentru a verifica dacă între părţi există o relaţie abuzivă ori violentă, iar efectele unei astfel de situaţii sunt de natură să influenţeze medierea şi va decide dacă, în asemenea circumstanţe, soluţionarea prin mediere este potrivită. Dispoziţiile art. 54 sunt aplicabile în mod corespunzător. (2) Dacă, în cursul medierii, mediatorul ia cunoştinţă de existenţa unor fapte ce pun în pericol creşterea sau dezvoltarea normală a copilului ori prejudiciază grav interesul superior al acestuia, este obligat să sesizeze autoritatea competentă.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj ! soata soata Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ??? (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez. ce trebuie sa fac? dorumid dorumid Am o casnicie de peste 20 ani, un copil major (student) si o sotie cu care nu ma mai inteleg si de care vreau sa divortez si sa fac si partaj. Pur si simplu nu ... (vezi toată discuția)
Consultatii in cazuri de divort GEORGETA_TEBREAN GEORGETA_TEBREAN Buna seara.Sunt in situatie delicata in familie.As dori sa stiu ce se va intampla in cazul unui divort de sotul meu,ce presupune si ce consecinte are. ... (vezi toată discuția)