avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recalcularea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recalcularea pensiei alimentare

Am 2 copii, unul de 3.10 luni iar celalalt de 8 luni. Nu sunt casatorita cu tatal copiilor. Acesta, tatal, plateste dintr-o casatorie anterioara, pensie alimentara unui copil care acum are 13 ani. Cuantumul acelei pensii este de 22%. S-a ajuns acum ca aceasta pensie sa fie de 450Ron. Mentionez ca fosta sotie nu este recasatorita.
Pana acum nu s-a intervenit in recalcularea acestei pensii. Eu din lipsa de bani am fost nevoita sa ma reintorc la serviciu imediat dupa ce s-a nascut copilul al doilea. Lipsa acestor bani este din cauza ca avem diverse credite, mai ales tatal... Cu alte cuvinte din salariul lui nu se mai ramane cu nimic, iar noi nu puteam sa ne intretinem doar cu indemnizatia aceea de crestere copil de 600Ron.
Rugamintea mea este sa ma sfatuiti cum este mai corect pentru copii mei. Sa cer eu in istanta pensie alimentara, tatalui copiilor, sau sa facem o simpla actiune de micsorare a pensiei pe care tatal o da copilului de 13 ani.
Cat ar putea ajunge, maxim, pensia pentru copii mei, in situatia prezentata, varsta=nevoi, si cat pentru copilul celeilalte.
Dar in cazul in care se cere doar recalcularea pensiei, ce procent i se poate fixa, adica cel mai mic posibil?
De ce abia acum dupa aproape 4 ani de cand avem copil facem actiunea asta--- pentru ca fostei i se pare prea putin aceasta pensie, si tot trimite baiatul sa ceara bani de tabara, de rata calculator de etc....
Si inca o intrebare, se v-a tine cont de salariul meu la recalcularea pensiei baiatului de 13 ani? Dar in cazul in care eu cer pensie alimentara? Eu oricum, am ceva mai mare salariul decat al fostei sotii, dar am muncit si invatat pentru asta...
Cred ca m-ati inteles... Vreau o forma de micsorare, cea mai mare posibila a pensiei copilului din prima casatorie.
Cel mai recent răspuns: ulea , utilizator 14:54, 8 August 2008
Potrivit art. 94 din c.fam plafonul maxim al unei obligatii de intretinere cind sunt trei copi este de 1/2 din veniturile celui care urmeaza a foi obligat, Daca alegeti calea nicsorarii cuantumului lunar al obligatiei de intretinere stabilita anterior, urmeaza sa se depuna certificatele de nastere ale celorlalti doi copii iar cunatumul pensiei pentru urmeaza sa fie apreciata corespunzator in nici un caz 22% din venituri pentru ca se va tine seama si de starea de nevoie a celorlalti doi copii,m acelasi lucur s-a intimpla si daca dv ati cere obligarea la pensie pentru cei doi copii, tot se va impuyne o cerere de reducere a cuantumului obligatiei de intretinere stabilita anterior.
buna ziua
in ce priveste procentul pensiei de intretinere pentru baiatul de 13 ani este va fii in jur de 16.66% din venitul concubunului (tatal copilului) si restul de de 33.33 % revine celor 2 copii ai tai cu concubinul . nu cred ca estenecesar sa il privezi pe primul copil de banii necesari pentru crestere. el nu este vinovat ca tatl nu stie sa se chibzuiasca ca sa o duceti mai bine cu bani. Nu este o solutie sa te gandesti ca da prea multi bani la primul copil. Trebuie sa te gandesti la ceva , cand ati decis sa faceti doi copii trebuie sa te gandesti ca mai are un copil si are si o responsabilitate si pentru el nu numai pentru copii care ii are cu tine.
cererea se face de catre tatal copilului la judecatorie si va face cerere de micsorare a cuantumului pensiei de intretinere. In cerere la " in fapt" trebuie sa motiveze ca locuieste cu cineva cu care are 2 minori , ii va enumera pe acestia , varsta, domiciliul , si ca ar dorii sa se micsoreze cuantumul conform art 94 C fam
La cererea va atasa copie dupa hotararea de divort , copii dupa certificatele de nastere a copiilor( aici iti fac o precizare copii sa fie recunoscut de el in momentul nasterii mai pe romaneste sa aibe numele lui trecut in certificatele de nastere ale copiilor). trebuie platita o taxa de timbru si se depune la judecatorie in 2 exemplare unul va ramane la judecatorie si unul va fii trimis de catre jodecatorie paratei (adica fosta sotei).
Un cuantum mai mic de 16.66% nu cred ca va da nici un judecator mai ales daca fosta are un salariu mai mic.
"nu cred ca estenecesar sa il privezi pe primul copil de banii necesari pentru crestere. el nu este vinovat ca tatl nu stie sa se chibzuiasca ca sa o duceti mai bine cu bani. Nu este o solutie sa te gandesti ca da prea multi bani la primul copil. Trebuie sa te gandesti la ceva , cand ati decis sa faceti doi copii trebuie sa te gandesti ca mai are un copil si are si o responsabilitate si pentru el nu numai pentru copii care ii are cu tine."-DRAGOMIR ELE...



Va multumesc pentru raspunsul promt.
In ce priveste prima dumneavoastra postare, merit un drept la replica. Eu m-am gandit destul la primul copil si inainte si dupa ce am facut cei doi copii cu concubinul. Este adevarat cu nu baiatul este vinovat de situatia creata. Dar nici eu nu sunt o femeie fara scrupule, cred eu, atata timp cat insusi dumneavoastra imi aratati ca exista un art. 94 in CF care stipuleaza micsorarea cuantumului pensiei la nasterea altor copii., pe de o parte, si faptul ca timp de 4 ani nu am cerut aceasta micsorare, pe de alta parte. Din experienta dumneavoastra stiti bine ca exista femei care au facut un job din a tot da in judecata tatii pentru cresterea cuantumului pensiei. Am motivele mele sa cred ca acei bani se duc mai mult pe tigari, cafele si conecelele mamei, sau, ma rog oare numai pensia alimentara de la tata ar trebui sa constitue bugetul alocat copilului? Nu este usor sa ai doi copii mici, asa ca noi si sa mai trebuiasca, pe linga banii care i se dau conform legii, sa mai suplimentez, ca vezi doamne nu ajung.
De asta, m-am gandit ca ar trebui sa scad acea pensie pana la limita minima posibila, de aceea va ceream sfatul ce cale sa aleg, pensie eu la copii mei, sau o simpla cerere de micsorare, si apoi sa suplimentam veniturile copilului cu carti cursuri si alte chestii educative.

Sa inteleg de la dumneavoastra, domnule avocat top dan, ca nu este indiferenta calea juridica aleasa? Daca la cererea de micsorare baiatul din prima casatorie primeste 16.66%, in cazul cererii mele pentru pensia celor doi copii care va fi cuantumul pensiei baiatului?

Nu ma intelegeti gresit.
Sincer cand mergi la un avocat ti se dau sfaturi pertinenete, cu CF pe masa, asa cum v-ati intors si ati postat a doua oara, nu si de morala. Sau asta e doar in filmele americane?
Considerati doar drept la replica, pentru a ma intelege mai bine. Sper ca mamicile care primesc pensie alimentara pentru copii lor si care se gasesc in situatia de a li se micsora acest venit sa nu arunce cu rosii in mine. Consider ca fiecare om, chiar si un tata care plateste o pensie unui copil are dreptul la viata, la a avea si alti copii. Si consider ca si celorlalti copii trebuie sa li se acorde drepturi. Sau nu!?
Stiti bine ca refacerea vietii implica si ceva costuri. Cumparare apartament, mobila, etc... de aceea saracul tata are credite, de aceea eu m-am reintors la serviciu... ca sa ne fie la toti patru mai bine, de aceea invatam si dam concursuri pentru posturi mai bine platite si nu ne complacem, cum fac unele mamici, doar la a cere pensii mai mari de la tatii copiilor lor. Credeti-ma ca daca am ajuns aici, inseaman ca fosta sotie a devenit foarte dificila. Ea nu vede ca un act de intelegere din partea mea, faptul ca nu s-a cerut pana acum micsorarea pensiei alimentare, ci din contra, un drept al sau, mai mult am inteles ca vrea bani pana la 25 %.
Cu respect.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2008
ulea, utilizator
buna
Ai dreptate este normal ca ea sa creara 25% pentru ca fostul nu a facut actiune in instanta sa se micsoreze acitunea pentru ca are si alti copii.
Legea spune ca pentru 3 copii un parinte poate plati 50% din venit si pentru un copil pana la 25 %.
In ceea ce priveste ca doriti sa ii cumparati carti rechizite si altele care ii trebuiesc copilului trebuie facute pe langa pensie , pentru ca asa vrea parintele, asta nu inseamna ca trebuie sa fie luate din pensie. daca crede-ti ca copilul nu este ingrijit cum trebuie cereti tutela si acestui copil si crestetil si pe el. Dar ca sa dovediti ca nu este ingrijit cum trebuie trebuie sa aveti dovezi solide, ca altfel nu reustiti sa luati tutela copilului.
In ce priveste faptul ca mai devreme am spus ca trebuia sa va ganditi bine ca concubinul are si un copil va spun din proprie axperienta. Am fost casatorita 10 ani, am un copil de 4 ani, fostul sot a cunoscut pe cineva, a plecat fara sa dea un ban cateva luni. eu cand am plecat nu munceam pentru ca hotarasem sa stau cu baiatul pana isi revenea, era un copil mai bolnavicios. A plecat dupa cateva luni am bagat divortul la certerea lui. Am divortat si acum in fiecare luna trebuie sa ii amintes ca trebuie sa plateasca pensia. Acum prietena lui (concubina) a decis sa faca un copil si de 2 luni imi plateste cand vrea bani de pensie . de ce? pentru ca a decis sa faca alt copil ?
De ce sa sufere copilul meu ca taicasu a hotarat sa faca si alt copil. Precizez ca lucrez , sunt jurista ,am un salariu frumusel , dar asta nu ma impiedica sa il trag de maneca pe tasu ca are si alt copil pe care l-a vrut . Nu mi se pare corect , are responsabilitate si pentru primul lui copil. Asta este parerea mea.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara raluca81 raluca81 Buna ziua ! Ce se intampla in cazul in care sotul meu plateste pensie alimentara copilului din prima casatorie , iar peste o luna urmeaza sa se nasca copilul ... (vezi toată discuția)
Suma pensiei alimentare se poate modifica? Zaraki Zaraki Fostul sot s-a recasatorit si va avea un copil cu actuala sotie, deci un alt minor in intretinere. El sustile ca din punct de vedere legal, pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara Oana83&David Oana83&David Buna ziua, Eu si sotul traim si Londra si am fost casatoriti 5 ani. In urma casatoriei a rezultat un baiat de 4 ani care locuieste cu mine de 2 luni de cand m ... (vezi toată discuția)