Buna ziua,
Din cate stiu, in practica se poate numi / se putea numi un administrator cu o perioada nedeterminata a mandatului insa, in legea 31/1990 este prevazut:
Art. 15312. - (1) Durata mandatului administratorilor, respectiv al membrilor directoratului şi ai consiliului de supraveghere, este stabilită prin actul constitutiv, ea neputând depăşi 4 ani. Ei sunt reeligibili, când prin actul constitutiv nu se dispune altfel.
(2) Durata mandatului primilor membri ai consiliului de administraţie, respectiv al primilor membri ai consiliului de supraveghere, nu poate depăşi 2 ani.
(3) Pentru ca numirea unui administrator, respectiv a unui membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere, să fie valabilă din punct de vedere juridic, persoana numită trebuie să o accepte în mod expres.
Exista cumva o alta prevedere in acest sens? In cazin contrar inteleg ca mandatul nu poate depasi perioada de 4 ani.
Prevederile enuntate de dvs. se refera la societatile pe actiuni si anume la mandatul persoanelor din Consiliul de administratie. Acest Consiliu de administratie este compus din mai multe persoane numite pe o perioada de maxim 4 ani. Deci durata de 4 ani se refera la mandatul persoanelor care fac parte din Consiliul de administratie organ de conducere a societatilor pe actiuni.
In cazul SRL aceasta limitare nu exista. Administratorii unui SRL pot fi numiti pe o durata determinata care este lasata la latitudinea asociatilor sau pot fi numiti pe o durata nedeterminata.
Se pare ca art. 2015 din Legea nr. 287/2009 spune ca, in caz ca se trece o perioada nedeterminata in actul constitutiv / Hot AGA, mandatul trebuie reinnoit dupa 3 ani. Adica nedeterminat = 3 ani in conceptia legiutorului. Nu mai inteleg nmic ! :) Multumesc ...
La unele oficii ale Registrului Comertului, printre care si Bucurestiul, interpretarea este urmatoarea: Art. 2015 Cod Civil nu spune că dacă durata este nedeterminată se prezuma ca mandatul este dat pentru 3 ani. Textul legal mentioneaza ca daca partile nu au prevazut un termen, atunci mandatul are o durata de 3 ani, neputand fi mai mare. Cu alte cuvinte, textul se refera la ipoteza in care partile nu au prevazut deloc un termen, nu la ipoteza in care durata este stabilita ca nedeterminata. Este diferenta intre a nu stabili un termen deloc si a stabili un termen chiar nedeterminat, dar care este negociat si convenit de parti.
Administrator s.a
caprice
Buna ziua, as avea si eu o intrebare, exista diferente intre un administrator de S.A si cel de S.R.L? De exemplu sunt remunerati in aceleasi conditii? (vezi toată discuția)
Administrator
Booksy
Sotul meu este angajat la o firma cu contract de munca in functia de director general si apare si in actul constitutiv ca administrator. El vrea sa plece din ... (vezi toată discuția)